Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

BRT i fokus i Almedalen

Norska Trondheim har ett framgångsrikt BRT-system som kommer att presenteras närmare i Almedalen. Foto: Ses/Wikimedia Commons.

Under Almedalsveckan i Visby, numera något kortare än en vecka, kommer frågor om kollektivtrafik och busstrafik att vara i fokus på flera seminarier. Ett av seminarierna som Sveriges Bussföretag arrangerar tillsammans med Mobility Sweden kommer att ta upp BRT, Bus Rapid Transit.

Seminariet har rubriken ”Så bygger vi kapacitetsstark kollektivtrafik för framtiden – goda exempel på BRT i Sverige och Norge”. Där kommer bussoperatören Nobina att redovisa erfarenheter från MalmöExpressen samt BRT-linjen i Barkarbystaden utanför Stockholm.

På plats finns också trafikhuvudmannen i norska Trondheim, AtB, som har haft stor framgång för sin kapacitetsstarka trafik med Metrobussarna. Bland övriga medverkande på seminariet finns Volvo Bussar och Scania Bussar samt Sveriges Bussföretag.

Seminariet äger rum fredagen den 30 juni klockan 9 – 9.50 i Mobility Swedens tält på Skeppsbron i Visby.

I ett annat seminarium samma dag är ämnet Uppkopplad, autonom, eldriven kollektivtrafik för landsbygden.

Seminariet arrangeras av Sustainable Innovation som tillsammans med Ekerö kommun, Region Stockholm och K2-nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik driver ett projekt om hur ny teknologi och nya affärsmodeller kan användas i en stadsnära landsbygd på Färingsö utanför Stockholm.

Medverkande är Magnus Fransson, projektledare, Sustainable Innovation, John Hultén, föreståndare, K2 – nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik samt Pepijn Klaassen, trafikplanerare i Ekerö kommun. Plats: Teaterskeppet, tid fredag 30 juni kl 14.15 – 15.00.

Även dagen innan, torsdagen 29 juni, hålls två seminarier om kollektivtrafik.

I det första ställs frågan hur vi kan skapa affärsavtal med fokus på samarbete för att nå kollektivtrafikens branschmål till 2030. Bakgrunden är att en stor del av kollektivtrafiken drivs genom offentligt upphandlade kontrakt. Samtidigt är branschens mål beroende av fungerande relationer mellan beställare och trafikutövare. Dags att lämna de gamla avtalsmodellerna?

Tågföretagen arrangerar och medverkande är Pierre Sandberg, Tågföretagen, Johan Wadman, Svensk Kollektivtrafik samt Mattias Goldmann från 2030-sekretariatet som är moderator. Plats: 2030-arenan, Mellangatan 27. Tid: Torsdag 29 juni klockan 12 – 12.45.

Färdtjänstfrågor tas upp i ett seminarium på torsdagseftermiddagen under rubriken Färdtjänsten och framtiden – fri eller villkorad rörlighet?

EU:s regler kräver att kollektivtrafiken anpassas för människor med funktionsnedsättningar. Men vad händer med rätten till färdtjänst? Vem bör ansvara för kvalitet? Vilket ansvar ligger på lagstiftaren, kommunerna och trafikbolagen?

Arrangör är Södertörns högskola. Medverkar gör Andreas Petterson, Lektor i juridik med inriktning mot offentlig rätt, Södertörns högskola, Tom Petersen, Kvalificerad utredare, Myndigheten Trafikanalys samt Anna Quarnström, Förbundsjurist, Synskadades riksförbund (SRF).

Tid: Torsdag 29 juni kl 14– 15. Plats: B-huset, Uppsala universitet, Cramérgatan 3.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)