Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Cykel på bussen blir permanent

Efter ett tvåårigt försök permanentas nu möjligheten för resenärer att ta med cykel på alla bussar och lokaltåg i Köpenhamn och på Själland. Undantagna är rusningstid samt helgnätter. Foto: Movia.

Efter ett tvåårigt försök blir det nu gratis för resenärerna att ta med sig cykel på bussar och lokaltåg i Köpenhamns-regionen och på Själland. Trafikhuvudmannen Movia samt Region Hovedstaden har nu beslutat att försöket ska permanentas. Enda undantaget är rusningstid och natt mot lördag eller söndag.

”Ta cykeln på bussen om olyckan är framme och du får en punktering, om himlen öppnar sig eller om du har långt till busshållplatsen från ditt arbete eller din bostad”, uppmanar Movia. Huvudmannen uppger att man ser det som en naturlig utveckling att göra det möjligt att kombinera olika sätt att resa och därmed bidra till att förbättra det samlade mobilitetsutbudet på Själland.

– På det sättet minskar vi antalet bilar och trängseln på vägarna, minskar CO2-utsläppen och förbättrar människors hälsa, säger Kirsten Jensen som är styrelseordförande i Movia och borgmästare i Hilleröd.

Försöket med att tillåta att resenärer tar med sig cykel på alla bussar började sommaren 2021. Då måste resenärerna dock ha en cykelbiljett som kostade fjorton danska kronor. Men i fjol blev det avgiftsfritt att ta med sig cykeln, och så ska det vara också i framtiden när satsningen permanentas.

En undersökning som Movia lät göra i höstas visar att möjligheten att ta med cykel ombord på bussar och lokaltåg har gjort att hälften av Movias kunder har fått en mer positiv bild av Movia. Närmare en fjärdedel av kunderna har använt eller planerar att använda möjligheten. Från den 1 juli permanentas försöket.

På varje buss finns det plats för två cyklar, två barnvagnar eller två rullstolar. Cyklar får medföras utom i rusningstid, det vill säga mellan 7 och 9 på morgonen och 15.30 och 17.30 på eftermiddagen. Cyklar får heller inte medföras natt mot lördag eller söndag mellan 0.30 och 4.30 i Köpenhamnsområdet.

Det är bussföraren som avgör om det finns plats för cykel i bussen. Cykeln måste placeras i mitten av bussen och vara fastspänd under färd.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)