Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nu kan alla i Uppland se hur bussföretagen sköter sig

99,7 procent av avgångarna med regionbussarna i Uppland var punktliga i april. Foto: Ulo Maasing.

UL, som ansvarar för kollektivtrafiken i Uppland, har beslutat att regelbundet publicera statistik för busstrafiken i regionen varje tertial, det vill säga varje fyramånadersperiod. Statistiken publiceras på UL:s webbplats (klicka här) och omfattar såväl stadstrafik som region- och skolbusstrafik. På onsdagen presenterades den första statistiken.

Antalet resande mäts genom de sensorer som finns ombord på alla bussar och registrerar varje resenär. Övrig statistik hämtas från UL:s egen trafikrapport och från Kollektivtrafikbarometern där statistik för all kollektivtrafik i landet sammanställs.

Genom att publicera statistiken på webben en gång varje tertial, blir det möjligt för alla intresserade att följa utvecklingen över tid.

– Vi vill ge resenärer och allmänhet en tydlig bild av hur resandet utvecklas, bussarnas punktlighet och hur mycket trafik som utförs, säger Nikodemus Kyhlén, marknadschef på UL.

– Det ska vara enkelt för alla som vill att ta del av den grundläggande information som många har frågat efter, inte minst nu när vi ser en positiv resandeutveckling. När vi gör statistiken lätt tillgänglig på webben, blir det också möjligt för alla att bilda sig en uppfattning om hur UL-trafiken utvecklas inom några viktiga områden.

Från Kollektivtrafikbarometern hämtas statistik på hur resenärer och allmänhet uppfattar enkelheten att resa med UL.

– Vi vill fortsätta utveckla tjänster som underlättar resandet i regionen. Det är därför viktigt att veta hur våra resenärer, och även de som inte reser med oss, uppfattar hur enkelt det är att resa med oss, säger Nikodemus Kyhlén.

Av den första publicerade statistiken framgår bland annat att 99,52 procent zv den regionbusstrafik som Körs av Keolis verkligen också utfördes, en förbättring från 98,22 procent i januari. Gamla Uppsdala Buss körde i april 99,55 procent av den trafik som man ska köra, medan Mohlins bussar körde 99,95 procent av den beställda skolbusstrafiken.

Såväl i Uppsala som i Enköping var stadsbussarna under våren punktligare än målet på 90 procent, medan regionbussarna höll sig kring målet på 80 procent. Lägst punktlighet hade skolbussarna.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)