Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Volvo bygger bussar och lastbilar med vindkraft

Volvokoncernen ska köpa hälften av den energi som produceras vid Vattenfalls vindkraftpark Bruzaholm i Småland. Foto: Vattenfall.

Volvokoncernen och Vattenfall har tecknat avtal om ett partnerskap som innebär att Volvokoncernen åtar sig att köpa stora mängder energi från en ny vindkraftspark som Vattenfall börjar bygga i sommar och som blir klar hösten 2025. Enligt avtalet ska Volvokoncernen under en tioårsperiod köpa hälften av den förnybara energi som produceras vid Bruzaholm vindkraftspark som ligger nära Eksjö i Småland. Volvokoncernen tillverkar bland annat bussar och lastbilar, däremot inte Volvos personvagnar.

Enligt avtalet ska Volvokoncernen köpa 50 procent, ungefär 230 gigawattimmar/år, från Bruzaholm.

Vindparken kommer att bestå av 21 vindkraftverk som är 240 meter höga och som ska sättas i drift hösten 2025. Vindkraftparkens totala yta uppgår till cirka tretton kvadratkilometer. Årsproduktionen blir cirka 460 GWh.

Volvokoncernen har åtagit sig att nå nettonollutsläpp av växthusgaser i sin värdekedja 2040. En del av arbetet för att nå målet omfattar att ersätta fossila energikällor i koncernens verksamhet med förnybara.

– Partnerskapet med Vattenfall betonar vår ambition att minska miljöavtrycket från Volvokoncernens industriella verksamhet. Det visar också vårt engagemang att prioritera investeringar med låga koldioxidutsläpp, inköp av förnybar energi och vidta klimatfrämjande åtgärder i allt vi gör, säger Volvokoncernens vd Martin Lundstedt.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)