Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Glesare men dyrare i Gävleborg

Biljettpriserna i kollektivtrafiken i Region Gävleborg höjs två gånger på ett halvår. Foto: Wikimedia Commons/Papper.

Kollektivresenärer i Gävleborg får snart gräva djupare i plånboken. Särskilt tufft blir det för ungdomar. Pressad ekonomi gör att X-trafik, som svarar för kollektivtrafiken i Region Gävleborg, ska genomföra två prishöjningar under ett halvår. Dessutom bantas trafiken på vissa linjer har regionfullmäktige beslutat.

– Det här beslutet ger X-trafik förutsättningar att förbättra sitt ekonomiska läge och få en stabil grund för framtida utveckling av kollektivtrafiken, säger Alexander Hägg (M) ordförande i hållbarhetsnämnden i Region Gävleborg.

Redan i augusti genomför X-trafik en generell prishöjning för såväl enkelbiljetter som periodbiljetter.

Exempelvis höjs en enkelbiljett för vuxna i en zon från 37 till 43 kronor om biljetten köps ombord samt från 26 till 30 kronor vid förköp. En 30-dagarsbiljett för vuxna för resor i hela länet höjs med 252 kronor, från 1470 till 1722 kronor. Motsvarande biljett inom en zon höjs med 84 kronor, från 546 till 630 kronor.

Samtidigt avskaffas fritidsbiljetten för ungdomar under 20 år som för 560 kronor i månaden har kunnat resa obegränsat i hela länet på kvällar, helger och under skollov. Rabatten för vuxna + barn försvinner också.

Mindre än ett halvår senare är det dags för nästa generella prishöjning. Enkelbiljetter för vuxna i en zon höjs exempelvis med en krona och alla 30-dagarsbiljetter med ytterligare 21 kronor.

Från december glesas trafiken ut under lågtrafik på några av X-trafiks linjer.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)