Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

Daimler Buses har vunnit en upphandling av 95 eCitaro elbussar till Haag i Nederländerna.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa. Denna gång: Daimler Buses vinner stororder på elbussar; Tyska framgångar för holländska elbussar; Solarispremiär i ännu ett europeiskt land; Fler elbussar från spanska Irizar.

Nederländerna: Daimler Buses har vunnit en vunnit en upphandling på 95 Mercedes-Benz eCitaro elbussar till trafikföretaget HTM i Nederländernas huvudstad. Men affären kan bli ännu större för Daimler Buses eftersom affären också innehåller en option på ytterligare elbussar. Affären omfattar både tolvmetersbussar och ledbussar. Bussarna ska ersätta befintliga gasbussar i Haag från mitten av nästa år.

Ordern är en av de största enskilda beställningarna som Daimler Buses fått på eCitaro.

Enligt HTM lämnade flera kända busstillverkare anbud i upphandlingen där beställaren vägde in ett flertal faktorer när man valde leverantör: pris, teknik, tillförlitlighet, underhåll, passageraraspekter och design.

Eftersom det rör sig om en offentlig upphandling råder en tids avtalsspärr vilket gör att det slutliga kontraktet kan tecknas först den 7 juli.

Holländska Ebusco har den senaste tiden skördat flera framgångar, bland annat ytterligare 31 elbussar till Tyskland. Bild: Ebusco.

Tyskland: Den holländska elbusstillverkaren Ebusco skördar nya försäljningsframgångar. Nyligen blev det klart att Keolis Sverige köper upp till 125 bussar från Ebusco till sin trafik i Storstockholm (klicka här). Ebusco har också tagit hem en annan betydande order nyligen. Det är det tyska trafikföretaget NIAG (Niederrheinische Verkehrsbetriebe AG) som följer upp tidigare beställningar hos Ebusco med en order på ytterligare 31 elbussar.

Ordern avser 19 Ebusco 3.0 tolvmetersbussar samt tolv Ebusco 3.0 18-meters ledbussar, samtliga för leverans mot slutet av nästa år. Tolvmetersbussarna får batteripaket på minst 350 kWh, medan ledbussarnas batteripaket är på minst 500 kWh.

Ordern är den andra som NIAG lägger hos Ebusco. I fjol beställde företaget sina första tolv elbussar från den holländska leverantören.

Solaris etablerar sig på ännu en marknad med sina elbussar. Foto: Solaris.

Serbien: Busstillverkaren Solaris gjorde på torsdagen entré på en för företaget helt ny elbussmarknad, Serbien. Då rullade de första tio elbussarna från den polska tillverkaren ut på gatorna i staden Novi Sad.

Bussarna är de första elbussar som sätts i trafik i staden.

Solaris har också levererat laddinfrastrukturen, både för depåladdning och för snabbladdning ute på linjenätet. På busshållplatser på stan finns tre laddstationer för laddning via pantograf.

Solaris har hittills levererat eller fått order på mer än 3 000 elbussar och vätgasbussar och är därmed en av Europas ledande leverantörer av elbussar.

Fler Irizar ieTram till Orleans, Frankrike.

Frankrike: I Sverige är spanska Irizar mest känd för sina turistbussar, men på flera europeiska marknader har företaget haft en hel del framgångar med sina batteribussar för stadstrafik. Ett av dessa länder är Frankrike där Irizar nu har fått en ny order på sin BRT-designade ieTram till
Orleans Métropole – den regionala trafikhuvudmännen. Trafiken körs av Keolis.

Sedan tidigare har Orleans 29 elbussar från Irizar och har nu beställt ytterligare sju ieTram i tolvmetersversion. De första bussarna i den nya ordern ska levereras i slutet av nästa år. Bussarna har tre dörrar, 22 sittplatser och två rullstols- eller barnvagnsplatser.

Orleans planerar att investera i ytterligare cirka 180 elbussar med målet att i slutet av nästa år ha en helt elektrifierad bussflotta.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)