Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

IRU jubilerar i Bryssel

Foto: IRU.

Den internationella vägtransportunionen, IRU, firar på tisdagen 50 år i Bryssel och med en representation i EU. I praktiken avgörs en rad frågor med stor betydelse även för den svenska bussnäringen i Bryssel. Jubileet högitdlinghålls i närvaro av EU-reprsentanter, regeringsledamöter från olika länder och ledande företrädare för den internationmella person- och godstransportbranschen. På plats finns också EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

IRU grundades i Génève 1948 med syfte att återuppbygga transportnäringen i Europa efter andra världskriget. 1973 öppnade organisationen sitt kontor i Bryssel.

Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund är också på plats i Bryssel. Hon är också vice ordförande i IRU CPT, dvs EU:s passagerarkommitté där IRU:s alla beslut rörande persontransporter tas. Den andra kommittén inom IRU, IRU CTLM, ansvarar för godstrafikfrågor och där representeras Sverige av branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag.

– Sveriges Bussföretag och dess föregångare har länge varit aktiva inom IRU. Idag när jag är på plats i Bryssel för att tillsammans med medlemskollegor från hela Europa, beslutsfattare från EU och kollegor från närstående organisationer inom persontransport och turism inom EU inser jag än mer vikten av att delta, engagera sig och påverka. Kraften i att vi tillsammans driver bussbranschens frågor inom EU är stor, och EU har under de senaste decennierna blivit allt mer betydelsefull också för svenska busstrafikföretag och bussresearrangörer, säger Anna Grönlund.

– Det som vi idag betraktar som svensk lagstiftning och som styr vår bransch verklighet och möjligheter beslutas ofta initialt i EU. Sverige har sedan i stort sett ofta bara att rätta in sig i ledet. Som exempel kan nämnas utsläppsnivåer för bussar, körkortslagstiftning, regelverk för offentliga upphandlingar, paketreselagstiftning och mycket annat, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag och vice ordförande i IRU CPT, dvs EU:s passagerarkommitté där IRU:s alla beslut rörande persontransporter tas. Den andra kommittén inom IRU, IRU CTLM, ansvarar för godstrafikfrågor och där representeras Sverige av branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag.

Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår,  är associerade medlemmar i IRU.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)