Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bränslecellsbuss dubbelt så dyr att köra som batteribuss

Tankstation för vätgas hos det italienska trafikföretaget SASA. En omfattande undersökning visar att det är mer än dubbelt så dyrt att köra bränslecellsbussar än batterielektriska. Foto: SASA.

Vätgasdrivna bränslecellsbusssar är mycket dyrare i drift än batterielektriska bussar. Det visar en ingående analys som forskare vid italienska det fristående forskningsinstitutet Eurac research i Italien har har gjort (klicka här). Forskarna har gjort en ingående studie av bussar som drivs med olika drivlina hos ett trafikföretag i Bolzano i Sydtyrolen. Bland annat har man jämfört bränslecellsdrivna och batterielektriska bussar från en och samma tillverkare, polska Solaris.

Solaris tillhör de ledande elbussleverantörerna i Europa och har även en betydande marknadsandel när det gäller bränslecellsbussar. Under första halvåret i år var Solaris störst i EU när det gäller elbussar med en marknadsandel på 16,4 procent (klicka här). På den lilla nischmarknaden för bränslecellsbussar hade Solaris 13 procents marknadsandel.

Forskarna har bland annat jämfört batteri- och bränslecellsbussar av modell Solaris Urbino 12 hos det regionala trafikföretaget i Sydtyrolen, SASA (Società Autobus Servizi d’Area). Studien gjordes under tiden januari 2021 – april 2022 och resultatet baseras på mer än 500 000 körda kilometer med bussarna.

Resultatet: att köra bränslecellsbussarna kostade 2,3 gånger så mycket som att köra de batterielektriska bussarna – 0,55 euro/km respektive 1,27 euro/km.

Den stora skillnaden beror på att bränslecellsbussarna har en mycket sämre energieffektivitet än batteribussarna. Solaris Urbino 12 Electric förbrukade 137 kWh energi per 100 kilometer, medan motsvarande modell med bränslecellsdrift förbrukade 310,24 kWh per 100 kilometer.

Forskarna analyserade också två andra bussmodeller hos trafikföretaget, dels ledbussen Solaris Urbino 18 Electric, dels Mercedes-Benz Citaro bränslecellshybrid.

Den 18 meter långa Solaris Urbino 18 Electric gjorde av med snäppet mer energi än 12-metersversionen av Urbino Electric: 153,8 kWh per 100 kilometer. Värstingen av de fyra bussarna när det gäller energieffektivitet var Mercedes Citaro bränslecellshybrid med en förbrukning av 335,75 kWh per 100 kilometer.

Gemensamt för batteri- och bränslecellsbussarna var en kraftig minskning av CO2-utsläppen, jämfört med konventionella bussar och hybridbussar, likaså att förarna uppskattade bussarna under förutsättning att de fick utbildning och god information om dessa.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)