Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Försenade färdskrivare kan kosta för både företag och förare

Förseningar när det gäller den andra generationens smarta färdskrivare kan ge både trafikföretag och förare problem. Arkivbild: Ulo Maasing.

Förseningar när det gäller den andra generationens smarta färdskrivare gör att trafikföretag riskerar sanktioner och förare riskerar böter. Det varnar Sveriges Bussföretag. Senast den 21 augusti i år ska alla nya lastbilar och bussar som registreras vara utrustade med den smarta färdskrivaren, version 2. Men Transportstyrelsen flaggar nu för att det har uppstått problem som innebär att det finns en risk att det kommer att saknas smarta färdskrivare i den andra generationen.

Fakta om smarta färdskrivare

Alla fordon som registreras inom EU/EES ska sedan den 15 juni 2019 ha en smart färdskrivare. Den fungerar som en digital färdskrivare men har fler funktioner och registrerar fler uppgifter, bland annat positionering vid landsinmatning.

I samband med att mobilitetspaketet beslutades sommaren 2020 beslutades om en något ännu smartare färdskrivare, kallad smart färdskrivare version 2. Den har ytterligare några funktioner jämfört med den första generationens smarta färdskrivare, bland annat ska positionering sparas automatiskt varje gång fordonet passerar en gräns till en medlemsstat och lastning/lossning kan registreras i färdskrivaren.

Senast den 21 augusti 2023 ska den smarta färdskrivaren version 2 börja installeras i alla nyregistrerade fordon. Senast den 31 december 2024 ska fordon som används internationellt och som har haft en analog eller digital färdskrivare vara utrustad med en smart färdskrivare version 2. Senast den 21 augusti 2025 ska fordon som används internationellt och som har haft den första versionen av smart färdskrivare vara utrustad med en smart färdskrivare version 2. Från och med 1 juli 2026 måste lätta lastbilar i internationell trafik också ha färdskrivare.

Bakgrunden är att det europeiska satellitbaserade positioneringssystemet Galileo är försenat när det gäller den signal som behövs för att den smarta färdskrivaren ska fungera. Det har bidragit till att alla tillverkare av färdskrivare inte har hunnit få sina smarta färdskrivare typgodkända i tid.

Eftersom den 21 augusti närmar sig med stormsteg kommer fordonstillverkarna inte att hinna få ut alla bussar och lastbilar som är i produktion före den 21 augusti. Och att framföra ett fordon registrerat efter den 21 augusti med ”fel” färdskrivare är förenat med sanktioner.

För företaget handlar det om en sanktionsavgift på 20 000 kronor och för föraren böter på 4 000 kronor.

Anna Grönlund, branschchef på Sveriges Bussföretag, varnar för att situationen kan leda till stora problem för kollektivtrafiken. Det gäller exempelvis om bussar för färdskrivarpliktig trafik beställts för trafikstart inom ramen för en upphandling under den kritiska tidsperioden. Då finns det risk att det inte finns några nya bussar att köra med som uppfyller lagkraven, vilket då kan ge bussföretaget viten från upphandlade myndigheter.

– Vi har pratat med Transportstyrelsen som arbetar för att hitta en nationell lösning eftersom EU-kommissionen säger sig sakna mandat att besluta om undantag. Vi förutsätter att regeringen, polisen och Transportstyrelsen hittar en nationell lösning på frågan, säger Maria Lindh på Transportföretagen.

Hon uppmanar medlemsföretag som har beställt buss eller lastbil att vara vaksamma och prata med sin återförsäljare.

– Om lastbilen eller bussen registreras den 21 augusti eller senare får den inte framföras med den smarta färdskrivaren version 1 om vi inte får fram en svensk lösning, säger hon.

Taggat som: , ,

1 kommentar »

  1. Även om man tillfälligt, i vänta på ver 2 av färdskrivarna, slutar med sanktionsavgift er och böter innebär förseningen mer.
    De fordon som INTE har den nya generationen monterad efter den 21/8 får inte nyttja alla undantag som får finns i dessa EU förordningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)