Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tungt halvår för elbusstillverkare

Ebusco rapporterar om ett tungt första halvår. Foto: Ulo Maasing.

Den holländska elbusstillverkaren Ebusco, som också har vunnit flera stora order på den svenska marknaden, hade ett tungt första halvår. Samtidigt räknar företaget med en betydande förbättring under det andra halvåret i år. Nästa år räknar företaget med ett positivt rörelseresultat. Det framgår av Ebuscos halvårsrapport som presenterades på onsdagsmorgonen.

Ebusco redovisar en omsättning under det första halvåret på 41,7 miljoner euro (cirka 490 miljoner SEK), en ökning med 12,4 procent jämfört med samma tid förra året. Rörelseresultatet blev -43,5 miljoner euro (-508 miljoner SEK) och periodens nettoresultat -35,8 miljoner euro (-418 miljoner SEK).

Enligt företaget blev omsättningen betydligt lägre än väntat på grund av störningar i leveranskedjorna och brist på arbetskraft vilket har lett till färre levererade bussar än planerat. Det har i sin tur lett till både viten för försenade leveranser till Ebuscos kunder liksom till kostnadsöverdrag.

Personalkostnaderna har också ökat avsevärt eftersom Ebusco nästan har fördubblat antalet medarbetare jämfört med första halvåret i fjol, från 364 till 708 heltidstjänster.

– Det kommer att på kort sikt förbättra stabiliteten i våra leveranser och vår bruttomarginal men det gör det också möjligt för oss att ytterligare öka vår orderbok i ett längre perspektiv, skriver Ebuscos vd Peter Bijvelds i en kommentar.

– Det är ingen tvekan att första halvåret blev en besvikelse för oss.

För att möta utmaningarna arbetar företaget med att öka sin produktionskapacitet med hjälp av partners för montering av bussar i såväl Europa som Asien.

Ebusco räknar med en betydande förbättring av rörelseresultatet under det andra halvåret i år liksom en betydande försäljningsökning under helåret, jämfört med förra året. Nästa år väntas ett positivt rörelseresultat.

Företaget håller också fast vid målet att tillverka mer än 3 000 elbussar om året med en rörelsemarginal på 20 – 25 procent under de närmaste fem åren.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)