Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Snart kan man paxa bussen i Sollefteå

I Paxaprojektet kan resenären resa till och från såväl befintliga som virtuella hållplatser. Foto: Din Tur.

Busstidtabellen försvinner och resenärerna kan snart åka till både befintliga och virtuella hållplatser när de själva vill. Sollefteå kommun satsar nu tillsammans med länstrafiken i Västernorrland, Din Tur, på anropsstyrd kollektivtrafik i ett projekt som har döpts till Paxa. Satsningen är ett projekt som ska utvärderas nästa år.

I Paxa bokar resenärerna sina resor via en app istället för att följa en traditionell tidtabell eller linjesträckning. Appen gör det möjligt att boka resor till och från virtuella och befintliga hållplatser i Sollefteå stad. Resan optimeras sedan baserat på var och när resenärerna vill resa. Om flera personer bokar en resa i samma riktning, kommer de att resa tillsammans, vilket optimerar resrutten och minskar miljöpåverkan. Den som inte har möjlighet att använda appen kan också boka sin resa via telefon

Sollefteå kommun och Din Tur räknar med att Paxa kan bli ett betydande komplement till den befintliga kollektivtrafiken. En liknande satsning som Värmlandstrafik och bussoperatören Nobina har genomfört i Säffle, X-linjen, har blivit en stor framgång (klicka här). Resandet med X-linjen överträffade snabbt med råge resandet med den vanliga stadsbussen i Säffle.

I nuläget är det dock inte aktuellt att avveckla stadsbusstrafiken i Sollefteå.

– Paxa blir ett verkligt komplement för främst våra äldre och unga som nu kan röra sig i Sollefteå tätort på ett mycket mer effektivt och bekvämt sätt. Det här projektet kommer att pågå under ett år och om det är framgångsrikt finns alla möjligheter att utveckla och utvidga det, säger Johan Andersson (C) kommunstyrelsens ordförande i Sollefteå.

– Paxaprojektet är en innovation som har potential att omdefiniera framtidens kollektivtrafik. Med paxa får vi möjligheten att erbjuda ett alternativ till bilen i staden, vilket kommer att underlätta för barn och ungdomar att enklare ta sig till aktiviteter och träffa vänner, säger Birgitta Häggkvist (VI), vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Det här också en frihetsreform för många äldre som nu enklare kan ta sig till vården, affärer och barnbarnen, tillägger Kjell-Åke Sjöström, ordförande vård- och omsorgsutskottet.

Paxa kommer att införas i slutet av 2023. Paxa-bussen kommer att trafikera Sollefteå tätort under ett år och därefter utvärderas. Projektet beräknas kosta ca 3 miljoner kronor.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)