Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svångremmen dras åt i Värmland

Den första september höjer Värmlandstrafik biljettpriserna. För nio månader sedan sänkte man dem. Foto: Värmlandstrafik.

För nio månader sedan sänkte Värmlandstrafik biljettpriserna. Den första september börjar man höja dem igen som ett första led i att dra åt svångremmen och spara pengar. Fler prishöjningar och minskad trafik väntar.

Den 1 september höjer Värmlandstrafik priset för enkelbiljett i tätort med 5 kronor för alla resenärskategorier. Priset för övriga enkelbiljetter höjs med 2 kronor. Periodbiljetten Flex 10/60 får också en höjning med 50 kronor för alla resenärskategorier.

I december 2022 sänkte Värmlandstrafik enkelbiljettspriserna för att få tillbaka resenärer efter pandemin. Ordinarie tätortsbiljett gick från att ha kostat 28 kronor till 24 kronor. Nu kommer den att kosta 29 kronor.

– Den stora sänkningen som gjordes på de längre resorna med enkelbiljett går dock inte tillbaka på samma sätt. Där är biljettpriset fortfarande betydligt lägre än 2022 års priser, säger Elisabeth Björk (V), ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Värmland.

Bakgrunden är det ekonomiskt ansträngda läge som kollektivtrafiken och Region Värmland befinner sig i. I juli beslutade politikerna i kollektivtrafiknämnden i Region Värmland om en rad åtgärder för att minska Värmlandstrafiks utgifter och höja intäkterna för att nå en budget i bättre balans (klicka här).

– Vi kommer att se över våra övriga priser och göra fler analyser i höst för att se om vi kan komma att behöva justera priserna ytterligare, förklarar David Widlund, marknadschef på Värmlandstrafik.

I samband med tidtabellsskiftet i december kommer Värmlandstrafik att skära ner trafikutbudet.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)