Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Avtal klart mellan Volvo och MCV – produktion nästa år

Anna Westerberg, vd Volvo Buses and Karim Ghabbour, vd, MCV, Manufacturing Commercial Vehicles har nu undertecknat avtalet mellan de båda företagen. Foto: Volvo Bussar.

Volvo Bussar har nu skrivit ett definitivt avtal med egyptiska MCV, efter den tidigare avsiktsförklaringen mellan parterna (klicka här). Avtalet omfattar karosser för Volvo 7900 Electric och Volvo 7900 Electric Artic och senare en elbuss för intercitytrafik, det vill säga regiontrafik. Produktionen beräknas starta 2024 och de första elbussarna med chassi från Volvo och kaross från MCV kommer att finnas på marknaden 2025.

Avtalet med MCV är nästa steg i Volvo Bussars nya affärsmodell i Europa. Tidigare har Volvo Bussar tecknat avsiktsförklaringar med MCV för tillverkning av karosser till stads- och intercitybussar och med Sunsundegui för turistbussar.

– Att avtalet med MCV är klart innebär att de nu kan tillverka våra karosser för att vi ska kunna erbjuda kunderna i Europa ett komplett utbud av Volvos city-och intercitybussar i premiumsegmentet. MCV är en perfekt partner med kompetens och kapacitet att möta de högt ställda kraven från våra kunder i Europa, säger Dan Pettersson, Senior Vice President på Volvo Bussar.

MCV ska tillverka karosser för elbussarna Volvo 7900 i såväl 12- som 18-metersversion, liksom senare även för en elektrisk regionbuss. Bild: Volvo Bussar.

Under hösten fortsätter planeringen tillsammans med MCV med målet att produktionen ska vara i drift under 2024 och att kunder ska kunna placera order under sista kvartalet 2023. Det innebär att leveranser bör kunna ske under första kvartalet 2025.

– Vår affärsmodell innebär att vi har ett nära samarbete med några av världens ledande karossörer och gör att vi kan kombinera vår expertis inom respektive områden. Det förbättrar vår förmåga att utveckla och anpassa lösningar för att möta kundernas behov nu och i framtiden, säger Dan Pettersson.

Den nya affärsmodellen i Europa och avtalet med MCV innebär att Volvo Bussar även framåt kommer att vara kontaktpunkten för kunderna beträffande reservdelar och tjänster för tillgänglighet, både när det gäller nya erbjudanden och till kunder som redan har Volvobussar i sin flotta.

MCV (Manufacturing Commercial Vehicles) grundades 1994. Det globala huvudkontoret finns i Kairo, Egypten. Företaget tillhandahåller kommersiella fordon till marknader i Europa, Asien, Australien och Afrika. MCV har en produktionskapacitet på 6 000 bussar per år.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)