Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Volvo i brittiskt samarbete om batterier från elbussar och ellastbilar

En elbuss från Volvo i brittiska Hull. Foto: Scott Pole.

Volvokoncernen och brittiska Connected Energy ska tillsammans utveckla system för energilagring där man återanvänder batterier från elbussar, ellastbilar och eldrivna anläggnings-maskiner. I veckan skrev Volvo Energy, som i likhet med Volvo Bussar och Volvo Lastvagnar ingår i AB Volvo, under en avsiktsförklaring med det brittiska företaget. Siktet är inställt på att i stor skala återanvända batterier från Volvos tunga elfordon för energilagring på den europeiska marknaden.

Batterierna används först under många år för att driva exempelvis elbussar. När de har kvar ungefär 80 procent av sin kapacitet är de inte längre optimala för att driva fordon effektivt. Däremot kan de användas för att lagra energi för andra ändamål.

Volvo Energy och Connected Energy avser att bygga lagringssystem för batterier från Volvos elbussar, ellastbilar och eldrivna anläggningsmaskiner. Därmed ger de batterierna ett andra liv.

– Det här är ett spännande nytt steg i våra relationer med Volvo Energy och öppnar möjligheter för oss att i stor skala föra ut vår teknik på den europeiska marknaden, säger Matthew Lumsden, vd för Connected Energy.

– Under de kommande åren kommer mängden batterier som har gjort sin första insats i elfordon att öka dramatiskt. Det innebär stora möjligheter för fordonstillverkare som Volvokoncernen. Tillsammans kan vi utveckla och kommersialisera energilagringssystem som ger batterierna ett andra liv. Det gör elfordon ännu hållbarare.

Batterier används nu allt mer för att lagra och optimalt använda energi från förnybara källor. De används också för att komplettera elförsörjning till både industrifastigheter och laddstationer för elfordon där elnätet inte räcker till. Att återanvända batterier på det här sättet minskar avsevärt batteriernas miljöpåverkan, jämfört med att använda nya batterier. Samtidigt blir batterier från elfordon en tillgång även i ett längre perspektiv.

2020 inledde Volvokoncernen ett samarbete med Stenaägda BatteryLoop i Sverige om återanvändning av elbussbatterier (klicka här). När batterierna har gjort sitt i elbussar från Volvo återanvänds de som energilager under många år.

Redan 2018 deltog Volvo Bussar i ett forskningsprojekt i en bostadsrättsförening i Göteborg där elbussbatterier fick ett andra liv för lagring av solenergi (klicka här).

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)