Idag, lördag, öppnar världens största bussmässa. Efter fyra år är det åter dags för Busworld i Bryssel. Besökaren kan kolla in hela 222 bussar, många av dem nyheter. Att bussbranschen är i snabb förändring går inte att ta fel på. Elbussarna dominerar, men vätgasen och bränslecellerna kommer snabbt. Följ Bussmagasinet för alla nyheter de närmaste dagarna.
Den som besöker Busworld i Bryssel, upptäcker snart att det finns tre tydliga trender bland fordonsutställarna. En av dessa är vätgasdrivna bränslecellsbussar som en rad busstillverkare nu visar, både för kollektivtrafik och långväga resor, både fullstora bussar och mini- och midibussar. Den första buss som möter de besökare som går in genom mässans södra entré är just en sådan – en bränslecellsdriven midibuss från Rosero, välkänd påbyggare från Slovakien.

Bränslecellsbussarna är på snabb framryckning. Bland andra premiärvisar Irizar en sådan på Busworld. Foto: Ulo Maasing.
De stora, internationella mässorna är ofta bra trendmätare på vart utvecklingen är på väg. För tio – femton år sedan gjorde batterielektriska bussar en försiktig entré på mässorna. Några år senare var inslaget av elbussar påtagligt och idag har de en given plats när det gäller nya stadsbussar och i växande grad även regionbussar. På samma sätt rycker nu bränslecellsbussarna fram, även om de ännu säljs i begränsad omfattning.
Bland de europeiska busstillverkarna är Solaris störst när det gäller bränslecellsbussar. På företagets presskonferens på fredagen avslöjade Solaris´ vd Javier Iriarte att Solaris nu har levererat eller har order på närmare 600 bränslecellsbussar. På mässan visar Solaris bland annat sin ledbuss Urbino 18 Hydrogen.
Den andra trenden är en påtagligt större närvaro av kinesiska busstillverkare än tidigare – BYD, Higer, Yutong, Zhongtong tillhör de kinesiska företag som har stora montrar och som dessutom presenterar en rad nyheter. Även här tar bränslecellsbussarna plats.
Den tredje trenden är synlig men inte alls i lika hög grad som de två första. Det är självkörande, autonoma bussar. Men även en rad andra nyheter presenteras på mässan där elbussarna tar en stor plats. Bussmagasinet återkommer de närmaste dagarna med mer om alla nyheter, band dem Scanias nya elbussplattform och en bränslecellsdriven stadsbuss från Iveco som premiärvisas på mässan.
Elbussarna dominerar fortfarande stort, men flera tillverkare presenterar också lösningar med biogas och biodiesel.
Bussorgasm
Busworld gör verkligen en rejäl comeback efter det påtvingade uppehållet under pandemin. Siffrorna talar för sig själv. Busworlds vd Mieke Glorieux gav vid den inledande presskonferensen en rad detaljer om årets mässa som fyller en yta på imponerande 75 000 kvadratmeter.
– Besökarna kan se fram mot en verklig bussorgasm, skämtade hon och radade upp en rad siffror.
Antalet utställare är 526, inräknat 75 busstillverkare – en ökning från 66 från förra gången Busworld hölls. Montrarna är genomgående mindre än senast, men det har gjort att mässan kunnat ta emot hela 182 nya utställare.
Antalet bussar är 222, varav 29 finns på utomhusutställningen och är tillgängliga för provturer. Utställarna kommer från 38 länder. Turkiet har flest, 96 företag, följt av Tyskland med 79 företag och Kina med 61 företag.
Hållbar
På fredagskvällens galamiddag delades också priserna för årets hållbara buss ut. Pristagarna utses av en internationell journalistjury tillsammans med vår mediekollega Sustainable Bus.
Priset i kategorin stadsbussar gick till MAN Lion´s City 10E, minstingen i MAN:s eldrivna stadsbussfamilj. I kategorin regionbussar gick utmärkelsen till Iveco Bus Crossway LE Elec. I turistbussklassen segrade Setra Topclass S 515 HDH.
Juryn består av åtta fackjournalister som först väljer ut högst fem bussar i varje kategori. Dessa utvärderas sedan utfrån ett antal kriterier, exempelvis hur ny teknik används för att göra bussen säkrare, effektivare, uppkopplad och mindre förorenande. Till skillnad från utmärkelserna Bus of the Year och Coach of the Year, bygger inte juryns ställningstaganden på några praktiska tester av fordonen.
Lämna ett svar