Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kraftig ökning av antalet elbussar

Antalet elbussar ökade kraftigt i EU under årets första nio månader, bland annat i Göteborg. Foto: Eddie Löthman.

Antalet elbussar fortsätter att öka snabbt i EU. Det framgår av ny statistik från de europeiska fordonstillverkarnas branschorganisation ACEA. Under årets första nio månader ökade försäljningen av elbussar i EU med 31,5 procent jämfört med samma tid förra året. Totalt uppgick antalet nya elbussar i EU under årets första nio månader till 3 405 bussar. Totalt ökade de nyregistrerade bussarna i EU under samma tid med 18,5 procent till 23 645 enheter.

Av de stora bussmarknaderna ökade Frankrike mest i absoluta tal. Där nyregistrerades 4 735 bussar, en ökning med 9.1 procent jämfört med samma tid förra året. Procentuellt var ökningen störst i Italien (+65,9 procent) samt Spanien (+58,1 procent).

Antalet nyregistrerade elbussar i EU ökade under årets tre första kvartal med 31,5 procent till 3 405 enheter. Därmed blev elbussarnas marknadsandel 14,4 procent av alla nya bussar. För ett år sedan var marknadsandelen 13 procent. På de tre största bussmarknaderna i EU visade Spanien en spektakulär utveckling med 246,2 procent fler nya elbussar, jämfört med förra årets nio första månader. I Frankrike var ökningen 35,8 procent och i Tyskland 26,9 procent.

Även de nya hybridbussarna ökade avsevärt under årets första nio månader.

Alltjämt dominerar dock dieselbussarna (inklusive biodiesel) marknaden, men en andel på 64,7 procent av de nyregistrerade bussarna under årets första nio månader.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)