Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skånetrafiken testar anropsstyrt på landsbygden

Skånetrafiken testar ett nytt koncept i sin landsbygdstrafik. Foto: Skånetrafiken.

Nästa höst börjar Skånetrafiken att tillsammans med två trafikbolag testa anropsstyrd trafik på landsbygden. Resenären ska boka sin resa med en app och kan resa till och från ett stort antal virtuella hållplatser. Trafikstarten äger rum hösten 2024 och testet ska pågå ett år.

I stället för dagens kollektivtrafik med schemalagda turer innebär det nya konceptet att resorna utförs på beställning. Resenärerna beställer sina resor digitalt.

Resorna utförs med små bussar inom ett definierat geografiskt område och under bestämda tider. Under testperioden kan utformningen ändras, baserat på nya lärdomar från testet.

– För att vi ska vara ett hållbart alternativ miljömässigt, ekonomiskt och socialt behöver vi tänka nytt och inte minst testa våra idéer. Därför är det här en jättespännande satsning som sker i nära samarbete med kunderna och kommunerna. Tillsammans skapar vi framtidens kollektivtrafik, säger Saman Tondnevis, chef affärsområde buss vid Skånetrafiken.

– Vi kommer att tillgodose ett behov som finns på de orter som idag inte har kollektivtrafik. Med dessa två nya pilotprojekt hoppas vi verkligen sänka tröskeln för att resa hållbart och miljömässigt på landsbygden, säger Carina Zachau, (M) kollektivtrafiknämndens ordförande i Region Skåne.

Skånetrafiken ska tillsammans med Nobina och Bergkvarabuss testa den anropsstyrda landsbygden i Svalövs kommun och Sjöbo kommun, eventuellt också i vissa områden i Ystads och Tomelilla kommuner.

Den vanliga linjetrafiken berörs inte av försöket.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)