Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Starkt kvartal för Scania – även bussarna ökade

Under det tredje kvartalet byggde Scania den första nya generationens batteridrivna elbussar i enlighet med företagets nya strategi med fördjupat samarbete med karosstillverkare. Ett resultat visades på Busworld nyligen. Foto: Ulo Maasing.

Fordonsjätten Scania rapporterar i sin delårsrapport på onsdagsmorgonen om ett starkt kvartal med ökad omsättning och ett rörelseresultat på 5,5 miljarder kronor. Det är lastbilarna som driver Scanias framgångar med en ökad orderingång på 21 procent jämfört med tredje kvartalet i fjol. Orderingången för bussar ökade med två procent under det tredje kvartalet, från 1 345 bussar i fjol till 1 377 bussar i år.

Leveranserna av bussar låg på samma nivå under tredje kvartalet som under motsvarande period föregående år. Det beror främst på en ökning i Europa, särskilt i Spanien och Frankrike, medan leveranserna i Latinamerika och Afrika och Oceanien minskade. Under det tredje kvartalet levererade Scania 1 183 bussar i år mot 1 188 i fjol.

I Europa ökade den totala bussmarknaden med 18,7 procent jämfört med föregående år. I slutet av tredje kvartalet uppgick Scanias marknadsandel i Europa till 4,8 procent, men liten nedgång från 4,9 procent under förra årets tredje kvartal.

Totalt sålde Scania bussar för 2,3 miljarder kronor under det tredje kvartalet, en ökning med 21 procent jämfört med samma tid förra året. Omsättningen för lastbilar uppgick till 30,3 miljarder, för serviceprodukter till 10,6 miljarder. Inräknat annan försäljning omsatte Scania under kvartalet 47,4 miljarder kronor.

Rörelseresultatet blev 5,5 miljarder. Scania särredovisar inte lönsamheten i sin bussverksamhet.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)