Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Uppsägning av bussförare fråga för Arbetsdomstolen

Arbetsdomstolen i Stockholm. Foto: Wikimedia Commons.

Uppsägningen av en bussförare i Stockholm blir nu en fråga för Arbetsdomstolen. Bussföraren var anställd hos Keolis, men sas upp av företaget därför att han hade så ont i ryggen att han inte kunde köra buss, skriver tidningen Kommunalarbetaren. Nu stämmer fackförbundet Kommunal bussoperatören i Arbetsdomstolen, AD. Det blir första gången som Kommunal i domstol prövar reglerna om sakliga skäl i den nya LAS, lagen om anställningsskydd.

LAS gjordes om förra sommaren. I den nya versionen av LAS ersattes orden ”saklig grund” med ”sakliga skäl”. Det innebär att en arbetsgivare endast behöver göra ett försök att omplacera en anställd.

Den aktuella bussföraren anställdes på sin depå 2019, men har varit sjukskriven sedan oktober 2021 på grund av kraftiga ryggsmärtor. Dessa gör att han inte kan sitta ner mer än högst en timme.

I sin inlaga till domstolen, som Kommunalarbetaren tagit del av, skriver Keolis att man har försökt omplacera föraren men att det inte varit möjligt. Att ge föraren en tjänst som servicevärd har inte gått eftersom det arbetet innebär an del körande. Därför menar Keolis att det har funnits sakliga skäl att säga upp mannen, något som Kommunal bestrider.

– Man har inte fullgjort rehabilitering och anpassning i flera avseenden, säger Maria Fridolin, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd till Kommunalarbetaren.

Hon skriver till domstolen att företaget borde ha provat en rad åtgärder, bland annat arbetsträning, successiv upptrappning av arbetstid och krav i arbetet och en omorganisation av arbetsuppgifterna.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)