Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Europeisk bussbransch i ett nötskal

Flygbussar i Barcelona – två av de drygt 714 000 bussar som är i trafik i EU. Foto: Ulo Maasing.

Mer än 714 000 bussar rullar idag på vägar och gator i EU och bussen svarar för gott och väl hälften av alla resor med kollektiva färdmedel i unionen. Det är några av de siffror som presenteras i ACEA:s senaste faktablad om bussar. ACEA är de europeiska fordonstillverkarnas branschorganisation.

I faktabladet konstaterar ACEA att bussen är den mest kostnadseffektiva och flexibla formen av kollektivtrafik. För att lansera nya linjer krävs endast små investeringar. BRT, Bus Rapid Transit, blir allt mer populärt över hela världen som ett kostnadseffektivt alternativ till betydligt dyrare satsningar på spårtrafik i städer.

Några siffror ur faktabladet:

Det finns 71 bussfabriker i Europa, monteringsanläggningar inräknade. Bussarna i EU-länderna är i genomsnitt 12,7 år gamla. 2022 nyregistrerade 28 376 nya bussar i EU. 55,7 procent av alla kollektivtrafikresor i EU görs med stads- och förortsbussar.

Klicka här för att ladda ner ACEA:s faktablad om bussarna i EU.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)