Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Första helelektriska bussdepån i Östergötland

Nu tas första spadtaget för Östergötlands första helelektriska bussdepå.

På onsdagen tas det första spadtaget för den första bussdepån i Östergötland. som är helt byggd för elbussar. Depån ska bli hem för de nya elbussar som sätts in i stadstrafiken i mitten av juni nästa år med Connect Bus som operatör på uppdrag av Östgötatrafiken. Helt klar kommer den nya bussdepån att vara mot slutet av 2025.

Depån byggs av Motala kommun som hyr ut den till Östgötatrafiken på ett 30-årigt avtal. Östgötatrafiken hyr i sin tur ut depån till den operatör som kör busstrafiken i Motala, från kommande sommar, Connect Bus.

– Vi har i nära samarbete med Motala kommun och vår upphandlade trafikoperatör Connect bus kunnat göra verklighet av våra satsningar på att erbjuda hållbara lösningar för både människor och miljö i och med den nya helelektrifierade trafiken. Det känns fantastiskt bra att vi snart har en helt eldriven bussflotta i Motala, säger Ann-Sofie Törnqvist, tf trafikchef på Östgötatrafiken.

När bussarna är på plats kommer den allmänna kollektivtrafiken i sex av länets tretton kommuner att drivas med el. Förutom Motala så blir Östgötatrafikens busstrafik i Mjölby, Ödeshög, Boxholm, Vadstena och Ydre nu helt eldrivna.

Sedan 2016 går samtliga fordon som kör på uppdrag av Östgötatrafiken på fossilfria bränslen. Det är förutom el biogas och biodiesel som används.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)