Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – Internationella elbussnyheter i urval

Iveco Bus har fått en order på 140 elbussar till holländska Qbuzz. Bild: Iveco Bus.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa. Denna gång: Iveco får stororder på elbussar; Nytt steg för självkörande elbuss i Norge; Första order på ADL:s nya midibuss.

Nederländerna: Iveco Bus har fått en order på 140 elbussar från det holländska bussföretaget Qbuzz sedan trafikföretaget tidigare i år vann en upphandling av busstrafik i den holländska provinsen Zuid-Holland.

Ordern omfattar 102 Iveco Crossway lågentrébussar och 38 Iveco E-Way låggolvsbussar. Bussarna ska levereras för trafikstart i december nästa år.

Sedan tidigare har Qbuzz 84 elbussar från Iveco Bus i trafik i Utrecht samt i provinsen Groningen.

Sedan våren 2022 har en självkörande buss gått i reguljär stadstrafik i Stavanger. Nu ska bussen sättas in på en mycket mer krävande linje. Foto: Odbjørn Hetland.

Norge: Sedan våren 2022 har den norska trafikhuvudmannen Kolumbus tillsammans med Vy Buss, busstillverkaren Karsan och företagen Applied Autonomy och Adastec haft en självkörande buss i reguljär stadstrafik i Stavanger, vilket vi tidigare rapporterat om (klicka här). Bussen, en Karsan e-Atak, har trafikerat en linje från Kjellandshagen till Finansparken i Stavanger.

– Bussen har fungerat extremt väl i trafiken och nu ska vi se hur den klarar en mer krävande linje med rusningstid, filbyten i tät trafik och körning i högre hastigheter, säger Olav Madland, vd för IT-företaget Applied Autonomy.

Målet är att så småningom köra i 50 km/tim. Bussen ska också köra i en vägtunnel. Infrastrukturen är inte anpassad för självkörande bussar. Nästa vecka kommer bussen att sättas i trafik på den nya, tuffare linjen.

Alexander Dennis har fått en premiärorder på sin nya elbussgeneration. Bild: ADL.

Storbritannien: Den brittiska busstillverkaren Alexander Dennis, ADL, lanserade för en dryg månad sedan sin nya generation elbussar och nu har företaget fått en första beställning på en midibuss i den nya generationen. Det är bussjätten Stagecoach i Storbritannien som har beställt 20 exemplar av nya Enviro 100EV, en 8,5 meter lång och 2,35 meter bred buss med upp till 25 sittplatser.

Drivlinan kommer från Voith. Batterikapaciteten är 354 kWh vilket ger bussen en räckvidd på upp till cirka 425 kilometer på en laddning.

Taggat som: , , , , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)