Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ännu en tuff dag för busstrafiken

Det tuffa vintervädret skapar stora problem för busstrafiken både i norra och södra Sverige. Foto: Ulo Maasing.

Även torsdagen är en tuff dag för busstrafiken i landet, men även för delar av den spårbundna trafiken. Orsaken är naturligtvis kyla och snö. Vid lunchtid på torsdagen var störningarna omfattande på flera håll i landet. Värst drabbat är Skåne där mer än 50 busslinjer var indragna vid lunchtid.

Norrbotten: Länstrafiken har ställt in mängder av bussturer på grund av kylan.

– Vi ber om överseende för att det ställer till det för våra resenärer. Vi har kontinuerlig dialog med våra trafikföretag som kör våra resenärer för att se hur det aktuella läget är. Säkerheten för våra resenärer och förare går i första hand och lokala beslut kan fattas om det är möjligt att köra eller inte, säger Ingela Karlsson, tf vd för Länstrafiken Norrbotten.

Listan var lång över de indragningar som Länstrafiken Norrbotten tvingades göra på torsdagen.

Västerbotten: På flera linjer är trafiken helt inställd, på andra linjer är turer indragna. Länstrafiken varnar också fr förseningar och inställda avgångar för stadstrafiken i Umeå. Skellefteå Buss körde stadstrafiken som vanligt på morgonen, men drog in trafiken mellan klockan 8 och 14. Sedan kör man fram till klockan 18 för att åter ställa om till 21.30 varpå trafiken ska återupptas.

– Anledningen till att vi inte kör hela dagen är att bussarna behöver tas in för att värmas upp, så att vi kan säkerställa så mycket trafik som möjligt. Allt för att minimera risken för att resenärer att behöva vänta ute i extrem kyla och att kunna säkerställa en acceptabel arbetsmiljö för våra förare, skriver Skellefteå Buss på sin hemsida.

Även i regiontrafiken har företaget ställt in vissa turer och varnar för att fler turer kan komma att dras in, både i lokaltrafiken och regiontrafiken.

Även Länstrafiken Jämtland Härjedalen rapporterar om inställda turer på grund av kyla. Framkomlighetsproblem och besvärligt väglag gör att Din Tur i Västernorrland ställer in ett par linjer och har förseningar på andra.

Skånetrafiken hade vid lunchtid ställt in trafiken på mer än 50 busslinjer i regionen och hade ingen prognos för när trafiken kan komma att återupptas.

Blekingetrafiken har under onsdagen och torsdag förmiddag haft störningar och inställda turer i busstrafiken, men vid lunchtid kom Kustbussen och en del annan trafik igång igen. Länstrafiken Kronoberg varnar för störningar i busstrafiken, utöver de omfattande problem som är kopplade till bytet av entreprenör för busstrafiken i regionen tidigare i vintras.

Kalmar Länstrafik varnar för störningar i busstrafiken med anledning av att SMHI har utfärdat gul varning för en del av Kalmar län. Ett antal regionaltåg, Krösatåg, är inställda. Östgötatrafiken uppger att man har störningar i trafiken på grund av vädret.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)