Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kraftig ökning av elbussarna i Europa

Antalet elbussar i EU ökade kraftigt i fjol. Foto: Ulo Maasing.

Antalet elbussar i EU-länderna ökar snabbt. Det framgår av nya siffror från de europeiska fordonstillverkarnas branschorganisation ACEA. Förra året ökade nyregistreringarna av elbussar i EU med 39,1 procent då 5 166 elbussar registrerades. Totalt ökade bussregistreringarna i EU under fjolåret med 19,4 procent jämfört med 2022 till 32 593 bussar.

Därmed stod elbussarna för 15,9 procent av alla nyregistrerade bussar i EU-länderna. Dieselbussarnas andel var 62,3 procent, ner från 66,9 procent året innan. I siffrorna för dieselbussar ingår också bussar som drivs med biodiesel.

När det gäller elbussar var ökningen dramatisk på flera av de största bussmarknaderna i EU. Spanien ökade med 270 procent, Italien med 253 procent och Tyskland med 29 procent.

Även hybridbussarna ökade kraftigt och ökade sin andel av de nyregistrerade bussarna från 7,1 till 12,8 procent. Totalt registrerades i fjol 115,1 procent fler hybridbussar i EU jämfört med 2022. GTill ökningen bidrog Frankrike med 221 procent fler nyregistrerade hybridbussar, Spanien med 172 procent fler och Tyskland med 38 procent fler hybridbussar.

Totalt ökade bussregistreringarna i EU under fjolåret med 19,4 procent jämfört med 2022 till 32 593 bussar. Av de stora marknaderna uppvisar Italien och Spanien en ökning med 56,2 procent, Tyskland med 12,5 procent och Frankrike med 4,1 procent.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)