Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Paxapremiär i Sollefteå

På lördag startar Paxa i Sollefteå i ett samarbete mellan Sollefteå kommun, Din Tur och Byberg & Nordin. Foto: Din Tur.

Från lördag kommer bussen till Sollefteborna istället för att de måste ta sig till bussen. Då är det premiär för Sollefteås nya, anropsstyrda busstrafik Paxa. Därmed blir Sollefteå den andra staden i Västernorrland där man kan paxa bussen. I höstas inleddes en framgångsrik, liknande satsning på efterfrågestyrd busstrafik i Sundsvall (klicka här). Där körs trafiken av Nobina i samarbete med Din Tur och kommunen. I Sollefteå är det Byberg & Nordin som svarar för Paxabussen, även det i samarbete med Din Tur och kommunen.

Paxa är ett koncept där virtuella hållplatser kombineras med befintliga inom visst område i Sollefteå stad. Därmed blir nya platser tillgängliga och nya möjligheter att resa öppnas.

Bokning sker genom en app och bussen optimerar alltid både resväg och upphämtningar och kör bara när någon vill resa inom angivna öppettider. Dessa är 6 – 21 på vardagar samt 10-15 och 16.30 – 21 på lördagar.

Priset för att resa med paxabussen är samma som för övriga bussresor med Din Tur och de biljettyper som finns i Din Turs ordinarie sortiment gäller. Bijett kan också köpas ombord. Betalning sker då med betalkort.

– Vi gör det här för att skapa möjlighet för fler att resa kollektivt och med samtidigt möta framtidens behov av ett mer flexibelt resande. Vi kallar den nya busstrafiken paxa, en flexibel och behovsstyrd trafik som resenären paxar/bokar på sina villkor säger Sara Nylund ordförande Förbundsdirektion Kommunalförbundet Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län.

– Vi tror att detta är framtidens resande och ser projektet som en möjlighet att få testa detta i skarpt läge. Modellen kommer säkert successivt att utvecklas men vi tror att den redan vid uppstarten attraherar många resenärer som tidigare inte sett kollektivtrafiken som sitt val. Det är också roligt att Sollefteå kommun och Din Tur vågar ta steget att satsa på denna nya modell säger Tomas Byberg vd för bussföretaget Byberg & Nordin.

Från och med klockan 14 på lördag går det att boka resor med Paxa i Sollefteå.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)