Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Volvosatsning på vätgasmotorer för bussar och lastbilar

Volvokoncernen vill skynda på forskning och utveckling av vätgas som drivmedel i förbränningsmotorer för bland annat bussar och lastbilar. Bild: AB Volvo.

Volvokoncernen (AB Volvo), där Volvo Bussar och Volvo Lastvagnar ingår, satsar på att fortsätta att utveckla förbränningsmotorer som drivs med vätgas. Nu inrättar Volvo två doktorandstipendier för forskning på området, den ena vid Chalmers i Göteborg, den andra vid Lunds Tekniska Högskola. Forskarna kommer att vara anställda av Volvokoncernen.

I sitt arbete för att utveckla fordon som inte släpper ut några växthusgaser har Volvo redan batterielektriska bussar och lastbilar. Koncernen gör också en stor satsning på vätgas, både för fordon som drivs med bränsleceller och som förnybart bränsle för förbränningsmotorer.

Volvokoncernen är ett av få företag i fordonsindustrin som vill ha en fortsatt utveckling av förbränningsmotorn för att nå nettonollutsläpp för bussar, lastbilar, anläggningsmaskiner med mera.

– Vi tror att framtiden kommer att kräva olika tekniker och applikationer för att möta våra kunders behov och miljökrav. Det är därför vi har en tredelad strategi. Vi ser förbränningsmotorn som drivs med förnybara bränslen, exempelvis grön vätgas, som ytterligare en högintressant lösning som vi just nu testar i våra motorlabb och provfordon, säger Lars Stenqvist, Chief Technology Officer Volvokoncernen

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)