Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bästa bussarna finns i Värmland

Värmland hade i fjol den högsta andelen bussar som godkändes utan anmärkning i besiktningen. Foto: Värmlandstrafik.

Svenska bussar är i bättre skick än de siffror visar som vi nyligen presenterade från Bilprovningen (klicka här). Det framgår av en sammanställning från Transportstyrelsen som redovisar resultatet från samtliga besiktningsföretag i landet. Av dessa har Bilprovningen cirka 25 procents marknadsandel, marginellt mer än Besikta Bilprovning och Opus Bilprovning. Sett till andelen godkända bussar utan anmärkning har Värmland landets bästa bussar.

Transportstyrelsens sammanställning av resultatet från samtliga besiktningsföretag visar att 62,56 procent av de tunga bussarna godkändes vid besiktningen, 9,78 procent godkändes med brister och 27,66 procent underkändes, genomgående mer positiva siffror än Bilprovningens.

– Bussen är det säkraste sättet att färdas på väg. Bussföretagen arbetar systematiskt med säkerhet. Brister på bussar är illa, men våra resenärer ska veta att svenska bussar sammanfattningsvis är säkra och trygga, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

– Vi kommer nu självklart ta till oss Bilprovningens underlag och jämföra den med den nationella statistiken från Transportstyrelsen. Transportstyrelsens statistik för helåret 2023 visade bättre siffror jämfört med den mer begränsade statistik som Bilprovningen nu presenterar, men självklart kommer vi inom förbundet fortsätta att diskutera hur vi kan förbättra branschens samlade säkerhetsarbete ytterligare.

Tabellen här nedan är sammanställd av Transportstyrelsen och visar resultatet av besiktningarna av tunga bussar län för län under 2023.

Tabell: Transportstyrelsen.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)