Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Scanias elbuss redo för Spanien

Scania lanserar nu sin nya elbuss på den spanska marknaden. Bild: Scania.

Scania lanserar nu sin nya elbuss på den spanska marknaden. Efter att ha premiärvisats på Busworld i Bryssel i oktober presenterade företaget i fredags bussen för spanska kunder och fackmedia vid Scanias anläggning i Torrejón de Ardoz i Madrid. Precis som den buss som visades på Busworld är den som nu introduceras i Spanien byggd på Scanias nya elbussplattform BEV 4×2. Det är en klass II-buss med lågentré och kaross från spanska Castrosua.

Karossen har fått namnet Castrosua 75CS eftersom den lanserades av karosstillverkarn i samband med dess 75-årsjubileum.

Scania använder i bussen batterier med celler från Northvolts batterifabrik i Skellefteå som sedan monteras till batteripaket vid Scanias egen batterifabrik i Södertälje. Battericellerna tillverks uteslutande med fossilfri energi.

Laddning till fulla batterier tar 2,5 timmar och batteriernas livslängd är 1,5 miljoner kilometrers körning.

Motorn har en effekt på 250 kW vid 1750 varv i minuten, toppfarten är 100 km/tim.

– Vi är väldigt glada att kunna visa bussen och dess prestanda direkt för kunder och media, sa Albert Linares, affärsområdeschef för bussar, motorer och hållbarhet på Scania Ibérica vid presentationen.

Läs mer om bussen och lanseringen på Busworld genom att klicka här.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)