Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Besiktningsbranschen stoppar kontroller av gasbussar (uppdaterad version)

Besiktningsbranschen stoppar besiktningar v alla Fiat Ducato minibussar med gasdrift. Bild: KLT, Kalmar Länstrafik

Efter explosionerna i Kalmar län den senaste tiden har besiktnings-branschen beslutat att stoppa besiktningar i hela landet av gasbussar av den aktuella modellen. Anledningen är att man vill garantera säkerheten för sin personal.

De tre gasdrivna minibussar som har drabbats av explosioner i gastankar är samtliga av modell Fiat Ducato.

De fordon som exploderat levererades ursprungligen med ståltank men har konverterats av tredje part till att i stället ha gastank i kompositmaterial. Det kan, konstaterar Fordonsbesiktningsbranschen, i nuläget inte säkert sägas om det är kompositmaterialet som sådant eller något i fordonens styrsystem som orsakat explosionerna, eller en kombination däremellan.

Medlemmarna i Fordonsbesiktningsbranschen (FBB), som utför kontrollbesiktning, har enats om att av säkerhetsskäl införa ett tillfälligt stopp för besiktning av gasdrivna bussar av den aktuella modellen och med gas som drivmedel. Syftet är att garantera säkerheten för besiktningsföretagens personal.

– Detta är en ren säkerhetsåtgärd för att våra tekniker inte ska utsättas för onödig risk i sitt arbete, säger Tord Fornander, ordförande Fordonsbesiktningsbranschen.

Eftersom det ännu inte klarlagts exakt vilka fordon som berörs nekas samtliga Fiat Ducato med gas som drivmedel tillträde till besiktningshallar och besiktning ska inte utföras. Besiktningsföretagen kommer att rödlista fordon av den aktuella modellen och med gas som drivmedel i respektive företags bokningssystem.

Stoppet gäller tills orsakerna till explosionsrisken har klarlagts, det står klart vilka fordon som berörs och att dessa har åtgärdats.

Enligt besiktningsföretaget Besikta finns 119 Fiat Ducato gasbussar i landet, både fordon med Fiats originaltankar och med tankar i komposit.

FBB är säger sig vara berett att vidta ytterligare åtgärder om det framgår att orsaken till explosionerna är kompositmaterialet som sådant och det finns fler modeller där ståltank bytts till tank av kompositmaterial.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)