Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Räddningstjänsten spärrar av kring gasdrivna minibussar

Räddningstjänsten har spärrat av fjorton adresser i Kalmar län där gasdrivna minibussar är uppställda. Arkivbild: Kalmar Länstrafik.

Efter biogasexplosionen i en minibuss i Nybro i torsdags beslutade räddningstjänsten på lördagen att spärra av alla områden i Kalmar län där bussar av den aktuella modellen står parkerade. Det innebär att områden i sju orter i Kalmar län har spärrats av, i en del fall flera platser i samma ort. Konsekvenserna av explosionen är stora i färdtjänsten och närtrafiken.

Sammanlagt är det fjorton adresser i länet som spärrats av med 50 meters skyddsavstånd.

Beslutet fattades efter ett möte på lördagen där bland andra MSB, Region Kalmar, räddningstjänsten och Kalmar länstrafik deltog. Polisen uppmanar allmänheten att respektera avspärrningarna. Bedömningen är att avspärrningarna kommer att gälla i fem dagar. Under tiden ska gastankarna oskadliggöras på ett säkert sätt.

Kalmar Länstrafik, KLT, kan fortsatt inte ta emot några bokningar av färdtjänst eller närtrafik i länet. Endast akuta färdtjänstresor i hela länet och närtrafiksresor i Nybro, Oskarshamn och Västervik kan bokas.

Det var vid lunchtid på torsdagen som en gasbehållare i en minibuss som tillhör Flexbuss exploderade när bussen stod inne på verkstad. Ingen person skadades.

Efter explosionen visade det sig att bussen hade gas kvar i två av fyra återstående tankar, trots att de skulle varit tomma. Under den senaste månaden har bussen enbart körts på bensin.

Händelsen i torsdags är den tredje på ett år på en minibuss av samma fabrikat. Samtliga tre bussar som under året har drabbats av gasexplosioner har haft gastankar som bytts ut mot tankar i komposit. I original är tankarna av stål.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)