Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stopp på vägen stoppar utvecklingen av svensk turism

Turismfrågor debatterades på ett av tisdagens seminarier i Almedalen. Fr v: moderatorn Nils Paul, Svenskt Näringsliv, Elisabeth Angelin, Tomas Buss samt Claes Lindholtz, SJ AB.

Utan transporter stannar turismen. Med den inledningen från Svensk Turisms vice ordförande Martin Kits och moderatorn Nils Paul från Svenskt Näringsliv inleddes Svensk Turisms årliga seminarium i Almedalen. Den svenska turismnäringen står idag för cirka 2,5 procent av Sveriges BNP, bruttonationalprodukt.

Nils Paul tog upp vägnätets bristande standard och funktion när han vände sig till paneldeltagare Elisabet Angelin, delägare i Silverlinjen samt vd och ägare till Tomas buss. 35 miljarder är underhållsskulden, enbart på vägnätet poängterade han.

– Jag får ofta rycka ut själv för att hämta en buss då föraren på grund av olika förseningar på väg inte kan hålla sina kör- och vilotider och måste parkera innan bussen kommit tillbaka till garaget, berättade Elisabet Angelin.

Hon representerade näringslivet tillsammans med Fanny Sjödin, hållbarhetschef, SkiStar samt Claes Lindholtz, direktör kommunikation och hållbarhet, SJ AB.

Nils Paul tillsammans med tre ledamöter från Riksdagens trafikutskott: Ulrika Heie (C), Thomas Morell (SD) och Johanna Rantsi (M).

Efter inspelen från seminariets näringslivspanel äntrade den politiska panelen scenen: Ulrika Heie (C), ordförande Trafikutskottet, Thomas Morell (SD), vice ordförande Trafikutskottet och Johanna Rantsi (M), ledamot Trafikutskottet.

– Länsplanernas andel av Nationell plan måste öka. Hur hittar man ut på den svenska landsbygden som turist, undrade Ulrika Heie apropå Nils Pauls fråga om besöksnäringens avtryck i planeringsdokument som Nationell plan.

– Infrastrukturen utanför våra storstäder och stora stråk är livsviktiga för att verksamheter ska överleva, kommenterade Thomas Morell och pekade mot Elisabet Angelin och Fanny Sjödin. Så gav han de båda ett löfte: Jag ska själv göra allt jag kan för att få vår infrastruktur att fungera för er.

– Vi behöver bättre siffror för turistresandet över hela året, men också för olika säsonger, sa Johanna Rantsi.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)