Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ungdomspolitiker gör tummen upp för kollektivtrafiken

Tummen upp för ökade resurser till kollektivtrafiken gjorde ungdomspolitiker från sju partier på ett seminarium i Almedalen. Från vänster: Dalila Alibasic, MUF; Natalie Johansson, CUF; Julius Wallin S-studenter; Tove Ljungberg Haasum Grön ungdom; Lukas Forsberg Bernevång KDU; Anton Holmlund LUF;
My Kårlycke Ung Vänster.

Satsa mer pengar på kollektivtrafiken. I Almedalen gjorde ungdomspolitiker från sju partier gemensamt tummen upp för ökade resurser till kollektivtrafiken. De deltog på ett seminarium arrangerat av branschens organisationer inom ramen för arbetet att fyra av tio motoriserade resor 2030 ska vara kollektiva.

Efter pandemin har de tre branschorganisationerna Sveriges Bussföretag, Svensk Kollektivtrafik och Tågföretagen etablerat ett samarbete med målet att fyra av tio motoriserade resor år 2030 ska vara kollektiva.

– För att nå dit behövs politiska reformer, inte bara pengar, framhöll Johan Wadman, vd för Svensk kollektivtrafik.

Men pengar är viktigt. Till en panel av ungdomspolitiker från sju partier ställde Johan Wadman frågan om mer av samhällets resurser ska användas för att få fler att resa kollektivt.

I rätt bransch: Johan Wadman, Svensk Kollektivtrafik. Foto: Ulo Maasing.

Samtliga politiker gjorde tummen upp och presenterade olika motiveringar för det.

– Kollektivtrafiken är viktig för att vi ska ha attraktiva städer sa Natalie Johansson från Centerns ungdomsförbund, medan Anton Holmlund, vice ordförande i Liberala ungdomsförbundet, menade att det inte enbart handlar om pengar.

– Satsa på trafik för dagspendlarna, pålitlighet och bekvämlighet. Det är fel att exempelvis spendera skattepengar på nattåg till Europa.

My Kårlycke från Ung vänster väckte debatt genom att plädera för nolltaxa i kollektivtrafiken.

– Det skulle spara pengar för de flesta och öka resandet, hävdade hon men fick mothugg från de övriga, från ett blankt nej från moderaterna till förslag om ett billigt Sverigekort från Grön ungdom.

Johan Wadman gladde sig åt beskeden från ungdomspolitikerna.

– Då vet vi att vi är i rätt bransch.

 

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)