Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Uppland: Fler reser med stadsbuss, färre med regionbuss

Stadstrafiken i Uppsala visar en fortsatt stark ökning. Foto: Gamla Uppsala Buss.

Resandet med stadsbussarna i Region Uppsala ökar, medan regionbussarna förlorar resenärer. Skillnaderna är stora. Totalt ökade resandet med UL:s busstrafik med åtta procent under årets första fem månader, jämfört med samma period i fjol. Det framgår av färska siffror från regionens trafik- och samhällsutvecklingsnämnd.

Det är stadstrafiken i Uppsala och Enköping som lyfter resandet i busstrafiken i Region Uppsala. Under perioden januari – maj ökade antalet resor med stadsbussarna i Uppsala med cirka fjorton procent, jämfört med samma tid i fjol. Även stadstrafiken i Enköping fortsatte att utvecklas positivt med en resandeökning på cirka två procent för samma period.

Stadstrafiken i Uppsala står för cirka 75 procent av alla resor med UL. Men resandet i regionbusstrafiken minskade samtidigt med cirka åtta procent.

I sin rapport till politikerna uppger trafikdirektör Karin Svingby vid UL att det är svårt att peka ut någon särskild faktor som gör att resandet i regionbusstrafiken minskar.

– Men lägre drivmedelspriser för bilresor och höjt biljettpris för korta resor (i en zon) påverkar valet av färdsätt och är troliga förklaringar.

Samtidigt brottas UL med att kundnöjdheten är lägre än det mål man satt upp. Under maj var 55 procent av UL:s resenärer nöjda med UL-trafiken medan målet för i år är 64 procent. Kurvan har gått upp och ner det senaste året och varierat mellan 49 och 63 procent nöjda resenärer.

De som inte reser med UL har däremot en stadigt mer negativ uppfattning om kollektivtrafiken. Bara 32 procent säger att de är nöjda med UL.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)