Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

Brittiska First Bus har lagt en stororder på elbussar från Yutong. Foto: First Bus.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa men ibland även med utblick till andra världsdelar. Denna gång: Stark framryckning för kinesiska Yutong; Liten nation gör stor elbussatsning; Riga fortsätter satsa elektriskt.

Storbritannien: Den kinesiska busstillverkaren Yutong fortsätter att ha framgång på den brittiska marknaden. Nu har företaget fått sin största order hittills där. Det är bussjätten First Bus som har beställt 169 elbussar från Yutongs brittiska representant Pelican Bus and Coach.

Bussarna ska levereras under de närmaste 16 månaderna och stationeras på fyra av First Bus´ depåer.

Ordern gäller såväl enplansbussar som dubbeldäckare av Yutongs modeller E10, E12 och U11DD.

I de nordiska länderna har Yutong haft framgångar i Norge, Danmark, Finland och Island, men hittills inte lyckats bryta sig in på den svenska marknaden.

Luxemburgs järnvägsföretag går helt in för elbussar. Foto: Cayambe/Wikimedia Commons.

Luxemburg: Luxemburgs nationella järnvägsföretag CFL (Société Nationale des Chemins de Fer Luxembourgeois) ska byta ut hela sin flotta av dieselbussar mot elbussar. Det är en investering på närmare åtta miljarder kronor, men då är också helt ny laddinfrastruktur inräknad, likaså underhåll av bussarna under tio år.

De första elbussarna, fyra 18-meters ledbussar och åtta 12-metersbussar, ska levereras till CFL i år.

Lettland: Lettlands huvudstad Riga fortsätter sin satsning på elbussar och har beställt ytterligare 17 tolvmetersbussar av modell Solaris Urbino electric för 9,9 miljoner euro, cirka 110 miljoner kronor. I slutet av förra året tog stadens lokaltrafikbolag Rīgas satiksme LLC 35 elbussar från samma tillverkare.

Enligt Rīgas satiksmes styrelseledamot Andris Lubāns fungerar elbussarna bra även kalla vinterdagar när termometern kryper ner mot –25, men också i den värmebölja som nyligen svepte över Lettland med temperaturer på 30 grader.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)