Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SL lär resenärer att uppföra sig

SL i Storstockholm vill att resenärerna ska bete sig bättre. Foto: Ulo Maasing.

Efter att ha genomfört kraftiga nedskärningar i kollektivtrafiken i Storstockholm med ökad trängsel på bussar och tåg som följd vill nu SL, trafikförvaltningen i Region Stockholm, lära resenärerna att uppföra sig. Ungefär en tredjedel av SL:s resenärer säger sig uppleva något slags otrygghet under resan.

”Hur man beter sig som medresenär i kollektivtrafiken spelar roll för resenärers känsla av trygghet. SL och alla resenärer har ett gemensamt ansvar för att så många som möjligt ska känna en positiv och trygg känsla när man reser kollektivt i Storstockholm”, framhåller SL.

Siffror från Kollektivtrafikbarometern visar att ungefär en tredjedel av SL-resenärerna uppger att de har känt sig otrygga på grund av hur medresenärerna har betett sig under resan. Störst är känslan av otrygghet hos resenärer med något slags funktionsnedsättning.

– Det kan vara personer som är högljudda eller stökiga. Det kan också handla om personer som inte lämnar plats för äldre eller dem som är i behov av prioriterade säten, säger sektionschef Åsa Forsgren på trafiksäkerhet och trygghet på trafikförvaltningen.

Även andra resenärer känner sig otrygga eller störs av medresenärernas agerande. Det kan till exempel handla om att personer sitter med fötter på sätena, tar upp en extra plats med väska eller ryggsäck när någon behöver sätta sig, högljudda personer och så vidare.

För att få resenärer att bete sig bättre har SL tagit fram en checklista för resenärer.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Ska man lära vuxna människor självklara saker? Tyvärr är det nog försent, man kan inte lära gamla hundar sitta?
    Redan i hemmet bör ju föräldrarna lära sin barn att uppföra sig som goda samhällsmedborgare, en uppfostran som sedan bör upprepas i förskola och skola. Ja, alla som sett, eller rättare sagt hört en förskoleklass kliva på en buss vet vad jag tallar om, Där är det ett gapskrik av sällan skådat slag och det minskar inte med åren? Men för all del, ett barn skriker högt redan i barnvagnen utan att föräldrarna upplyser barnet om det olämpliga att synas, höras och störa på allmän plats?
    I dagens Sverige är det JAG, och kollektivet ska anpassa sig till MIG. Men SL får gärna försöka göra människorna mindre egoistiska, det lär väl knappast bli sämre?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)