Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Billigare i Europa, dyrare i Sverige att resa kollektivt

Under senare år har flera europeiska länder infört statligt stödda nationella biljettsystem i kollektivtrafiken, bland annat Tyskland. Foto: Ulo Maasing.

I flera europeiska länder har det efter pandemin blivit billigare att resa kollektivt tack vare statliga subventioner och nationella biljettsystem. Men Sverige går i motsatt riktning. Kostnaderna för att ta bussen eller tåget ökar snabbare än kostnaderna för att ta bilen. Och den stora utredningen om ett nationellt biljettsystem för kollektivtrafiken har hittills inte lett till något konkret resultat. Det konstaterar forskare vid K2, Sveriges nationella kunskapscentrum för kollektivtrafik i en ny rapport.

– Både coronapandemin och inflationen som följt på Rysslands invasion av Ukraina har bidragit till omfattande statliga subventioner i många Europeiska länder. På kollektivtrafikområdet utgör dessa statliga subventioner ett brott mot tidigare etablerad praxis, säger forskaren Jens Portinson Hylander från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Tillsammans med en forskarkollega, Till Koglin från Lunds universitet, har han studerat hur en rad länder i Europa har introducerat nya statliga statliga stöd till kollektivtrafiken.

Utformningen av de nya statliga subventionerna skiljer sig åt, från en helt avgiftsfri kollektivtrafik i Luxemburg och Malta till begränsad subventionering av regionala tågresor i Portugal och Ungern.

Reklam för Deutschlandticket på busshållplats i Berlin: ”Res till alla hållplatser i Tyskland. Även till Kockgatan”. Den som får med sig fyra arbetskamrater och bokar ett abonnemang får rabatt på biljettpriset .  Priset har höjts sedan bilden togs. Foto: Ulo Maasing.

Introduktionen av statliga subventioner har ibland kombinerats med nya nationella biljettsystem, som ska underlätta att resa kollektivt i hela landet. Österrikes KlimaTicket 2021 föregicks av ett mångårigt arbete då man rustade upp järnvägsnätet, medan 9-Euro biljetten i Tyskland introducerades under pandemin och utan motsvarande förberedelser.

Biljetten kostade nio euro per månad under tre sommarmånader 2022 och gällde på alla lokala och regionala bussar, spårvagnar, tunnelbanor samt lokala och regionala tåg i hela Tyskland.

Den följdes av Deutschlandticket, Tysklandsbiljetten, med samma giltighet. Ursprungligen kostade biljetten 49 euro, men nu är priset uppe i 59 euro per månad.

Det finns också rabatterade versioner av biljetten, exempelvis Deutschlandticket Job. Den som får med sig fyra arbetskamrater som köper biljetten betalar högst 41 euro per månad.

– Det kollektiva resandet ökade i både Tyskland och i Österrike, men Österrikes långsiktiga och strategiska arbete gav bättre förutsättningar inför introduktionen av KlimaTicket. Ett hållbart transportsystem kräver över tid både satsningar på infrastruktur, lättillgängliga biljettsystem och attraktiva biljettpriser i kollektivtrafiken, säger Jens Portinson Hylander.

Häromåret kom en statlig utredning, Ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik, fram till att det också i Sverige finns ett behov av ett nationellt biljettsystem, som knyter samman kollektivtrafiken i hela landet. Men ännu finns inget sådant system.

– Att skapa goda förutsättningar för ett smidigt kollektivresande är avgörande för ett hållbart transportsystem. Oavsett vad man anser om ökade statliga subventioner finns det en bra bas att utgå från i utredningen för att utforma ett nationellt biljettsystem också hos oss, och det arbete som påbörjats borde man fullfölja, säger Jens Portinson Hylander.

Satsningen på den nationella kollektivtrafikbiljetten Deutschlandticket i Tyskland har dock inte varit okontroversiell.

På Persontrafikmässan i Göteborg i höstas riktade således riktade Oliver Wolff, vd för VDV, Svensk Kollektivtrafiks motsvarighet, hård kritik mot införandet av vad han kallade en politisk biljett, bristande hederlighet och utpressning mot branschen.

– Politikerna talade aldrig med oss. De frågade aldrig om konsekvenserna. Det går helt enkelt inte att erbjuda en produkt för 49 euro som gäller i hela landet. Tysklandsbiljetten är en rent politisk biljett, sa Oliver Wolff på ett seminarium på Persontrafik.

Succén med Tysklandsbiljetten har blivit dyr för kollektivtrafiken eftersom många har valt att köpa den billiga, nationstäckande biljetten istället för de tidigare månads- eller enkelbiljetterna.

– De betalar mindre än tidigare för sina resor. Det har minskat kollektivtrafikens biljettintäkter. Samtidigt har Deutschlandticket endast gett relativt få nya kollektivresenärer, sa Oliver Wolff.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)