Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kontakt – internationella elbussnyheter i urval

Kinesiska Yutong sällar sig till de busstillverkare som satsar på eldrivna regionbussar för den europeiska marknaden. Bild: Yutong.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa men ibland även med utblick till andra delar av världen. Denna gång: Brittisk satsning på inhemsk bussproduktion och utsläppsfria bussar; Batteridrivna regionbussar på snabb frammarsch; Volvopartner i bränslecellssatsning.

Kina:  Elektrifieringen av regionbussmarknaden är nu på snabb frammarsch. Volvo Bussar fick nyligen från Svealandstrafiken sin första order på Volvo 8900 Electric. Daimler Buses har presenterat Mercedes-Benz eIntouro och Iveco Bus sin Crossway Elec.

I förra veckan aviserade Solaris en lansering av två nya elbussar för regiontrafik, en lågentrébuss och en normalgolvsbuss. Bild: Solaris.

Vid företagets årliga presskonferens i förra veckan aviserade också den polska busstillverkaren Solaris att man i början av nästa år lanserar en ny, batteridriven regionbuss, eller intercitybuss som det ibland heter. Modellen kommer att finns både med lågentré och normalgolv.

Även kinesiska Yutong har en ny, eldriven regionbuss på gång: IC12E. Bussen ska enligt tillverkaren ha en maximal räckvidd på 610 kilometer på en laddning. Bussen kan fås med ett battripaket på 400, alternativt 466 kWh och tillverkaren garanterar batterierna en livslängd på femton år, alternativt 1,5 miljoner kilometer med ”en minimal försämring” under tiden.

Modellen är 12,66 meter lång, 2,55 meter bred och 3,5 meter hög samt kan ta upp till 59 passagerare. Bagageutrymmet uppges till 4,5 kubikmeter.

I Storbritannien gör regeringen, branschorganisationer och busstillverkare en gemensam satsning på att stärka den inhemska busstillverkningen gentemot utländsk konkurrens, framför allt från Kina. Foto: Urban Transport Group.

Storbritannien: Den brittiska regeringen lanserade i veckan en satsning på att stödja inhemsk busstillverkning. Det är en arbetsgrupp där busstillverkare som Alexander Dennis, den brittiska bussbranschens organisation Confederation of Passenger Transport samt företrädare för kollektivtrafik-myndigheter ingår genom Urban Transport Group, ett nybildat närverk för kollektivtrafikmyndigheter som svarar för stadstrafik i brittiska städer. Idag är fjorton kollektivtrafikmyndigheter medlemmar i nätverket.

Ett av syftena är uttryckligen att stödja brittisk busstillverkning som idag möter hård konkurrens från länder som Kina.

Arbetsgruppen har etablerats av det brittiska kommunikationsdepartementet för att samla branschexperter samt lokala och regionala ledare. Gruppen, Uk Bus Manufacturing Panel, har som ett av sina uttryckliga mål att stärka inhemska busstillverkare.

Syftet är att säkerställa en ledande ställning för brittisk busstillverkning och samtidigt hjälpa lokala myndigheter att realisera sina ambitioner när det gäller persontrafik. Fokus ligger på att stödja tillväxten av brittisk busstillverkning, att skapa arbetstillfällen, stärka ekonomin i regionerna och att öka antalet utsläppsfria bussar samt att stödja regeringens planer för en förändring av persontransporter i landet.

– Storbritannien har en framgångsrik historia när det gäller att bygga bussar. Vi har en potential att bli en global ledare när det gäller tillverkning av utsläppsfria bussar. Regeringens nya arbetsgrupp – som vi är glada över att vara en del av – kommer att samla ledare från hela sektorn för att hjälpa till att säkra Storbritanniens ställning när det gäller att tillverka bussar och för att leverera nya jobb, grönare bussar, renare luft och regional ekonomisk tillväxt, säger Jason Prince, ordförande för Urban Transport Group.

Bränslecellsmodul från Ballard. Volvo Bussars egyptiska partner MCV planerar att lansera bränslecellsbussar på den europeiska marknaden. Bild: Ballard.

Egypten: Volvo Bussars egyptiska partner MCV satsar även på vätgasdrivna bränslecellsbussar. En av de ledande leverantörerna av bränslecellsteknik är företaget Ballard med huvudkontor i Kanada. Företagets bränsleceller finns idag i 1 800 bussar över hela världen. Förra året fick Ballard order på bränslecellsmoduler från sju busstillverkare.

Ballard har nu tecknat avtal om leverans av 50 bränslecellsmoduler till vätgsasbussar som ska produceras av MCV och användas i bussar för den europeiska marknaden. Företaget har inte avslöjat namnet på MCV:s slutkund. Förutom att karossera bussar åt Volvo och andra busstillverkare tillverkar MCV också en buss under eget varumärke, den batteridrivna MCV C127 EV.

Ballard levererar bränslecellsmoduler till en rad busstillverkare på olika håll i världen. Bland dessa finns polska Solaris, brittiska Wrightbus, turkiska Karsan, nordamerikanska New Flyer och australiensiska Volgren.

2023 tecknade MCV och Volvo Bussar avtal om att det egyptiska företaget ska bygga karosser för Volvos stads- och regionbussar 7900 Electric, 7900 Electric Artic samt nya 8900 Electric. Premiärordern på den sistnämnda modellen las nyligen av Svealandstrafiken.

Taggat som: , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)