Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Öppet bråk mellan Nobina och SL

Konflikten mellan SL och Nobina gäller bland annat merkostnaderna för att köra trafik med konventionella bussar istället för elbussar. Foto: Ulo Maasing.

Det råder nu öppen konflikt mellan SL, det vill säga trafikförvaltningen i Region Stockholm, och bussoperatören Nobina. SL anklagar Nobina för att vilja bryta mot ingånget avtal och vilja ha en ”ekonomiskt oansvarig” uppgörelse med SL för att köra den busstrafik i Handen och Nynäshamn som har trafikstart i sommar. Enligt SL vill Nobina ha 265 miljoner kronor i extra ersättning för att köra trafik med konventionella bussar istället för elbussar under tio månader. Om inte Nobina backar i konflikten hotar SL med att säga upp hela avtalet med bussoperatören. Nobina tillbakavisar kritiken och säger att företaget hela tiden har agerat transparent.

I februari varslade Nobina samtliga 750 anställda i sin trafik i Haninge och Nynäshamn om uppsägning från den 19 juni i år. Anledningen till varslet var enligt Nobina att SL hade dragit ut på tiden med att skriva under ett komplett trafikavtal med företaget för den trafik på Södertörn som Nobina vann i april förra året.

Dröjsmålet från SL:s sida har i sin tur gjort att Nobina inte förrän nyligen har kunnat beställa elbussar till trafiken på Södertörn, en investering på flera miljarder.

Trafikstarten är enligt avtalet den 20 juni i år och enligt upphandlingskraven ska minst 85 procent av trafiken köras med elbussar. Men med de leveranstider som gäller för elbussar idag, cirka 15 månader, kommer inte elbussarna att finnas framme till trafikstart. Och trafik med konventionella, äldre bussar är dyrare än trafik med elbussar.

Enligt avtalet mellan SL och Nobina ska därför trafiken köras med konventionella bussar om inte elbussar finns tillgängliga vid trafikstart.

265 miljoner dyrare
Enligt SL har Nobina fört fram en rad anledningar till att trafikstarten inte kan ske som avtalat den 20 juni.

– Nobina kör trafik i området redan i dag. Det anbud som bolaget vann upphandlingen med innebär en lägre ersättningsnivå än dagens avtal. I klartext önskar Nobina skjuta fram trafikstarten för det nya avtalet, för att i stället förlänga dagens avtal i tio månader. Denna lösning skulle ge Nobina 265 miljoner kronor i högre ersättning, med motsvarande kostnad för skattebetalarna, uppger Andreas Strömberg, presschef vid trafikförvaltningen, för Bussmagasinet.

Att förlänga dagens avtal vore enligt SL ekonomiskt oansvarigt och skulle innebära att det avtal som Nobina och SL har skrivit inte följs. Enligt SL har Nobina meddelat att man avser att bryta mot det ingångna avtalet och inte starta trafik i Haninge och Nynäshamn i sommar.

– SL har visat flexibilitet och erbjudit ett senare startdatum, den 18 augusti. Denna tidpunkt är ovillkorlig, vilket SL också meddelat Nobina, säger Andreas Strömberg.

Nobinas presschef David erixon. Foto: Nobina.

Nobinas presschef David Erixon uppger dock för Bussmagasinet att inga avtal är hävda.

– Däremot har SL varnat att det finns en möjlighet att kunna häva avtalet inom 60 dagar. Det är SL:s uppfattning.

– Det skulle både försena och fördyra trafiken och det tror jag varken skattebetalarna eller resenärerna behöver efter den fördröjning som redan orsakats av att avtalet med SL blev klart först i februari i år, kommenterar David Erixon.

– Samtidigt pågår ett högt juridiskt spel. Det är ingen nyhet. Vi har under hela processen varit transparenta med de merkostnader som dieselbussar har jämfört det nya elbusskontaktet. Och vi har erbjudit oss att konstruktivt hantera detta till befintliga avtal och kostnader, säger David Erixon.

SL, å sin sida, uppger att man ”vidtar åtgärder när Nobina inte avser att följa avtalet”. Vilka dessa åtgärder är preciserar dock inte Andreas Strömberg och skriver till Bussmagasinet:

– SL kommer nu att inleda arbetet med att säkra trafiken i området. Resenärer i Haninge och Nynäshamn ska självklart ha tillgång till kollektivtrafik, och måste kunna lita på att SL levererar den trafiken.

Taggat som: , , , ,

3 kommentarer »

  1. Upphandlingen fungerar inte som det var tänkt, att resenärerna skulle få den bästa busstrafiken till lägsta pris. Kanske dags att återgå till det som fungerade innan 1993? SL bedrev trafiken i egen regi och utbildade bussförare i egen regi också. Det är säkert både billigare och bättre i längden, för både resenärer och skattebetalare? Dags för politikerna att bita i det sura äpplet och göra om och göra rätt. Bättre sent än aldrig.

  2. Vi ser här resultatet av brister hos en beställare/huvudman som inte respekterar den tid ocv framförhållning som krävs vid så gigantiska uppdrag som detta är. Det saknas kompetens ocv ledning, därtill samna problem med flera av SL upphandlingar.

    Utförarna måste vara tydliga och transparanta. Bra jobbat Nobina!

  3. Det är sällan ens fel när två träter. Detta med upphandlingar börjar dock alltmer visa olika brister i, både hos beställare såväl som utförare. Speciellt med tanke på att det blir alltmer slimmat. Här bör ju även en grundfråga vara vem kollektivtrafiken är till för? Det ska ju vara en samhällsfunktion, men alltmer verkar handla om att genera vinster för olika parter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)