Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Politiskt gräl om Nobinas bussköp

Nobinas köp av kinesiska elbussar har utlöst ett politiskt gräl i rådhuset i Oslo. Foto: Ulo Maasing.

I kölvattnet på krisen för den holländska busstillverkaren Ebusco har ett rejält politiskt gräl brutit ut i Oslo. Anledningen är Nobinas val av ny leverantör sedan företaget annullerat sitt köpeavtal med Ebusco på grund av de stora leveransproblem som Ebusco brottas med. Totalt gäller det 76 elbussar, varav 54 ledbussar, som ska sättas i trafik på fjorton busslinjer i den norska huvudstaden.

Bussarna ska gå i trafik på uppdrag av trafikhuvudmannen i Osloregionen, Ruter. Ruter ägs till 60 procent av Oslo kommun och 40 procent av Akershus. När Ebusco inte kunde leverera bussarna gick Nobinas order istället till kinesiska Yutong. Affären blev blev klar i november och har nu fått MDG, Miljøpartiet De Grønne, i Oslo att gå i taket.

MDG:s gruppledare i kommunstyrelsen i Oslo, Sirin Stav, är också ledare för kommunstyrelsens trafik- och miljöutskott.

– Jag reagerar på är att man köper in bussar från Kina när norska säkerhetsmyndigheter upprepade gånger har varnat för säkerhetsrisker och brott mot mänskliga rättigheter, säger Sirin Stav till det norska etermedieföretaget NRK.

– Venstre har varit emot att köpa varor från Kina. Men när det kommer till konkret handling köper de bussar därifrån. Vad har miljö- och trafikborgarrådet Marit Kristine Vea från Venstre gjort för att hävda de etiska kraven, frågar hon och hänvisar till de etiska reglerna för kommunens köp av varor och tjänster, Oslomodellen.

Reglerna ska bland annat hindra social dumpning, korruption och brott mot mänskliga rättigheter.

Marit Kristine Vea, Venstre, slår ifrån sig anklagelserna och uppmanar Sirin Stav att sopa rent framför egen dörr. Venstre i Norge är inte ett vänsterparti utan ett liberalt parti.

Hon pekar på att det även 2018 köptes in kinesiska bussar till Oslo. Och då var Stav trafik- och miljöborgarråd.

– Då var inte kraven lika hårda, kontrar Stav.

En pikant detalj i sammanhanget är att det idag finns cirka 800 elbussar i trafik i Norge. Flertalet av dessa är kinesiktillverkade och ägs av statliga Vy, Oslos kommunala bussföretag Unibuss, Connect Bus med flera. Det har dock inte föranlett några reaktioner från MDG.

Samtidigt har dagens säkerhetspolitiska situation gjort frågan brännhet. En norsk säkerhetsexpert hävdade nyligen på en kollektivtrafikkonferens i Oslo att Kina kan slå av och på Oslos elbussar med en enkel knapptryckning, något som den kinesiska ambassaden i Norge har tillbakavisat som konspirationsteorier.

Den rekonstruktion som krisande Ebusco nu genomgår innebär att även Ebuscos bussar ska tillverkas i Kina.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)