Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Problem för Nobina och Volvohybrider i Norge

Den berömda bron i Tromsö. Busstrafiken i staden har nu stora problem. Vid två tillfällen har bussar okontrollerat glidit nerför backar. Foto lic via Creative Commons.

Bussföretaget Nobina, som numer kör busstrafiken i den nordnorska staden Tromsö, är ute i ett rejält lokalt blåsväder, rapporterar bussmagasinet.no. Nobina har satsat på en stor flotta hybridbussar från Volvo för trafiken i staden, och för andra vintern i rad har man stött på allvarliga problem i trafiken enligt norska medier.

Enligt bussmagasinet.no överväger nu förarna att vägra köra bussarna.

Det tycks vara två problem som samverkar och som vid två tillfällen har lett till rena skräcksituationer med bussar som glider okontrollerat i backar.

Den norska tidningen VG har från sina läsare fått två mycket dramatiska videor som visar hur förarna mister kontrollen över sina bussar.

Den ena videon visar hur en av hybridbussarna helt okontrollerat glider nerför en backe i 60 meter.

Den andra videon visar hur en annan av hybridbussarna okontrolllerat glider på tvären i en backe och kolliderar med en annan buss. Videon visar också hur passagerarna flyr från den andra bussen.

Innan Nobina tog över trafiken var bussarna i Tromsö utrustade med vintrdäck från bland andra Bridgestone och däcken fungerade enligt uppgifter till bussmagasinet.no bra. Nobina bytte däckleverantör och använder nu en hel del regummerade däck som av förarna uppges ha andra egenskaper än de tidigare däcken.

Nobinachefen i Norge, Philipp Engedal, säger till VG att man nu har beordrat bussförarna att använda snökedjor på drivhjulen. Han bekräftar också att man har haft problem med hybridbussarna när de går över från batteridrift till dieseldrift.

Förarnas fackliga ombud Carl Morten Andersen säger till VG att bussen, när den går från el- till dieseldrift, automatiskt ”gasar på”.

– Det har vi ingen möjlighet att påverka och då går det så här. Vi har i åratal utan problem kört med vanliga bussar i de här backarna, säger han till VG.

Nobina har sammanlagt 32 hybridbussar från Volvo i trafik i Tromsö. Nobina tog över trafiken förra vintern och ett av kraven i upphandlingen var just hybridbussar.

 

 

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)