Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hybridpremiär i Dalarna

Från vänster: Mikael Prenler (s), Dalatrafiksstyrelse, Riksdagsman Anders Ahlgren (c), Landstingsråd Ann-Catrin Lofvars (mp) och Claes Annerstedt, VD Dalatrafik tillhörde dem som kollade in hybridbussen från Optare. Foto: Göte Persson.

För första gången någonsin rullade på fredagen en elhybridbuss på vägarna i Dalarna. Det var BK Invest i Henån som visade bussar från brittiska Optare i Borlänge. Bussarna väckte stort intresse bland politiker, tjänstemän och bussföretagare. Störst var nyfikenheten på Optares hybridbuss.

Syftet var att visa en ny, mindre buss som både passar för trafik i Borlänge och Faluns bostadsområden och stadskärnor, så väl som på smala landsbygdsvägar och bygator.

De bussar som visades var två Optare Solo, en elhybrid och en med traditionell dieselmotor. Optare Solo kan även levereras med ren eldrift.

Dalatrafiks vd Claes Annerstedt provade hur det är att vara hybridbussförare.

Bussarna väckte stort intresse. Ett 50 –tal politiker, tjänstemän och bussföretagare kollade, testade och provade Optarebussarna i Borlänge.

Den buss som väckte störst intresse var en grön Optare Solo Hybrid.

Optare Solo i hybridversion hade Sverigepremiär på Persontrafikmässan i Göteborg i november. Foto: Ulo Maasing.

Flera besökare kommenterade den gröna bussens formspråk. Bussen är strajpad av den brittiske designgurun Ray Stenning,

– Hybridtekniken är framtiden och vi vill visa teknikens fördelar och kvalité för bussföretag och beslutsfattare i Dalarna. Bränsleförbrukningen ligger ca 30 procent lägre än för motsvarande dieselbuss, säger Reine Josefsson, vd på BK Invest.

Taggat som: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)