Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Västsvenska bilister väljer expressbuss

Expressbussarna i Göteborgsområdet har fått mängder med nya resenärer sedan trängselskatten infördes. Foto: Ulo Maasing.

Sedan trängselskatten i Göteborg infördes vid årsskiftet har resandet med Västtrafiks expressbussar och pendeltåg ökat kraftigt. Starkast är ökningen för expressbussarna, som under vecka fem hade 18 procent fler påstigande jämfört med samma vecka förra året.

För att se hur resandet med kollektivtrafiken påverkas av trängselskatten mäter Västtrafik antalet påstigande resenärer på tio utvalda expressbusslinjer och på pendeltågslinjerna till Alingsås, Kungsbacka och Ale. För pendeltågen ligger ökningen av antalet resenärer under vecka fem på 13 procent jämfört med året innan.

Även punktligheten för Västtrafiks bussar, spårvagnar och tåg pekar uppåt från december förra året då den nya och utökade trafiken infördes. För expressbussarna nådde punktligheten rekordnivå i januari men samtliga trafikslag har en positiv trend.

–  Det här visar att satsningarna inom Västsvenska paketet på att bygga ut busskörfälten i och kring Göteborg har gett resultat, säger Line de Verdier, projektledare på Västtrafik.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)