Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Arriva polisanmäls för miljöbrott

Polisanmält för miljöbrott. Foto: Arriva.

Turerna kring bussföretaget Arrivas övertagande av busstrafiken i en stor del av norra Storstockholm fortsätter. Nu har bussföretaget polisanmälts för miljöbrott i Täby, skriver Svenska Dagbladet. Bakgrunden är att företaget enligt polisen har låtit bussar stå på tomgång långt utöver tillåten tid.

Enligt SvD har Arriva satt i system att varmköra bussar på tomgång. En morgon klockan 4.45 gjorde trafikpolisen en inspektion i bussdepån i Täby. Man fann då en rad bussar på tomgång. Efter en halvtimme kom polisen tillbaka och bussarna stod fortfarande på tomgång.

Högsta tillåtna tomgångstid är en minut.

– Vi passade på att göra inspektion på bussterminalen. Det visade sig att 30-40 bussar stod på tomgång, säger Anders Enquist, tillförordnad chef för polisens trafikgrupp i Roslagen, till SvD.

Enligt polisen fann man ingen arbetsledare på plats. Istället fick man ringa till Arriva och fick beskedet att bussarna kördes på tomgång av tekniska skäl, ett besked som polisen inte är nöjd med.

– Det är ett stort miljöproblem och arbetsmiljöproblem med så mycket avgaser som släpps ut på morgnarna. År 2013 måste det kunna lösas på ett annat sätt, säger Anders Enquist till SvD.

I Vallentuna, där Arriva haft ett bussgarage sedan 2009, finns liknande problem. Trots förelägganden från kommunen och polisanmälan har inte tomgångskörningen minskat enligt vad Anna Winnersjö, miljöskyddsinspektör i Vallentuna uppger för tidningen.

Både Vallentuna och Täby kommuner har nekat Arriva dispens för tomgångskörningarna.

Arrivas kommunikationschef Tomas Hedenius förnekar dock för SvD att det sker systematiska tomgångskörningar.

– Bussarna har startats upp av inhyrd personal under kalla nätter – en provisorisk lösning, säger han.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)