Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussbranschen kritisk mot Dalatrafik

Bussbranschen riktar hård kritik mot Dalatrafik som man menar struntar i branschens gemensamma avtalsrekommendationer. Foto: Ulo Maasing.

Bussbranschens Riksförbund, BR, är kritisk till den upphandling av busstrafik som Dalatrafik just nu håller på att genomföra. BR kritiserar Dalatrafik för att strunta i branschens gemensamma avtalsrekommendationer. Det riskerar att göra trafiken onödigt dyr, hävdar BR.

I en artikel i Borlänge Tidning på onsdagen säger BR:s vd Göran Forssén att det är högst anmärkningsvärt att Dalatrafik på en rad punkter går ifrån de gemensamma avtalsrekommendationerna.

BR-chefen hävdar att sådana särkrav bland annat leder till onödiga affärsrisker för bussföretagen, vilket i sin dyr gör att trafiken blir dyrare än nödvändigt. De pengarna skulle kunna användas till utvecklad trafik för att locka fler att resa kollektivt, framhåller Forssén.

En av de punkter Göran Forssén lyfter fram är att Dalatrafik vägrar att använda kollektivtrafikbranschens egen definition av de så kallade frivolymerna, alltså möjligheterna för Dalatrafik att under avtalsperioden utan förhandling minska trafikutbudet.

Det innebär, framhåller BR, att bussföretagen utsätts för en stor ekonomisk risk eftersom man kan få stå med överflödiga fordon och själv ta hand om de fasta kostnaderna för dessa. Det är risker som bussföretagen måste ta höjd för i sina anbud.

Dalatrafiks vd Claes Annerstedt, säger till Borlänge tidning att man ska arbeta för en utökad kollektivtrafik.

– Vi kan inte binda oss för vilka fordon som ska rulla tio år framåt. Vi måste ha rätt att byta en stor buss mot en liten buss eller vice versa. När vi gör det så är det för att behovet är sådant. Vi vill ha en rätt anpassad fordonsflotta, säger Claes Annerstedt till Borlänge Tidning.

Branschfolk som bussmagasinet.se har varit i kontakt med menar dock att Annerstedt istället vill ha en billig nödutgång som Dalatrafik kan ta till om man skulle behöva skära ner trafiken.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)