Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Osäkert om Skåne klarar biogasmål

Det är tveksamt om det kommer att finnas tillräckligt med biogas för att Skånetrafiken ska klara sina mål om fossilfri trafik till 2020. Foto: Ulo Maasing.

Det är osäkert om kollektivtrafiken i Skåne kommer att klara målet att vara helt oberoende av fossila bränslen år 2020. Tre planerade produktionsanläggningar för biogas saknas ännu och stora delar av länet har inga tankställen, skriver Sydsvenskan.

– Jag vill inte spekulera i hur långt ifrån målet vi hamnar, säger Mats Persson, kollektivtrafiknämndens ordförande (FP) till tidningen.

Från Skånetrafiken vill man nu att staten ska vara med och finansiera biogassatsningen.

– Jag tror det behövs mer statligt stöd både för att bygga produktionsanläggningar och för att distribuera gasen, säger Skånetrafikens miljöstrateg Kristina Christensson till Sydsvenskan.

Idag saknas det tankställen för biogas i hela sydöstra Skåne. Däremot finns sådana i västra Skåne och runt Kristianstad. Det är dessutom också i västra Skåne som det finns planer på nya produktionsanläggningar. Swedish Biogas förbereder bygget av en anläggning utanför Trelleborg. Andra aktörer planerar anläggningar i Malmö respektive Lund.

Om de här projekten förverkligas tror Kristina Christensson att det kommer att finnas tillräckligt med biogas för att klara Skånetrafikens behov, bland annat genom att flaka gasen på (dieseldrivna) lastbilar till tankställen på andra håll i Skåne. Men det kommer inte att gå utan att man får bidrag. Och några egna tankställen är det inte aktuellt för Skånetrafiken att bygga.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)