Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mest förnybart i Östergötland – minst i Norrbotten

Landstinget i Östergötland har den högsta andelen förnybara drivmedel i kollektivtrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Landstinget i Östergötland har den högsta andelen förnybara drivmedel i kollektivtrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Östergötland är det landsting i Sverige som har högst andel förnybart drivmedel i kollektivtrafiken. Det visar färsk statistik från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Totalt hade i fjol åtta landsting över 50 procent förnybart drivmedel i kollektivtrafiken.

Landstinget i Östergötland har följaktligen den högsta andelen med 75 procent, följt av Stockholm och Skåne på cirka 70 procent förnybar energi.

Regeringen har satt som mål att Sverige ska ha en fossiloberoende fordonsflotta år 2030. Samtidigt har branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik antagit ett mål  att minst 90 % av kollektivtrafikens persontransportarbete ska framföras med fossilfri energi till 2020.

Det här diagrammet från SKL visar andel förnybar energi i kollektivtrafiken i procent. Diagrammet bygger på användning av sådan energi i allmän kollektivtrafik med buss, spårtrafik och båt. Fyra landsting är inte med i digrammet. Det är Dalarna, Jämtland, Blekinge och Västerbotten, där landstingen inte ansvarar för kollektivtrafiken.

Andel förnybara drivmedel i kollektivtrafiken 2011 och 2012. Diagram: SKL.

Andel förnybara drivmedel i kollektivtrafiken 2011 och 2012. Diagram: SKL.

Flera förändringar från 2011 till 2012 har särskilda förklaringar:

Den stora ökningen i landstingen i Örebro, Halland och Värmland beror på att det saknats statistik för eldrivna tåg tidigare år.

Landstinget i Östergötland har justerat sina siffror för 2011 i efterhand till att omfatta hela kollektivtrafiken. Jönköpings läns landsting har bytt dieseldrivna tåg mot eldrivna tåg samt ställt tuffare krav på bussar. Det har lett till att andelen förnybar energi har ökat kraftigt.

För många av landstingen står biogasen för en ökande andel av den förnybara energin. Några landsting rapporterar en ökad användning av biodiesel.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)