Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Norge störst på Volvohybrider

Nettbuss har satt 17 nya hybridbussar från Volvo i trafik i Oslo. Därmed är Norge den största marknaden för kompletta hybridbussar från Volvo. Foto: Volvo Bussar.

Nettbuss har satt 17 nya hybridbussar från Volvo i trafik i Oslo. Därmed är Norge den största marknaden för kompletta hybridbussar från Volvo. Foto: Volvo Bussar.

Norge är nu den marknad som har flest kompletta hybridbussar från Volvo. Nu finns 81 sådana i trafik i vårt västra grannland. Detta sedan Nettbuss på måndagen satt 17 nya hybridbussar från Volvo Bussar i trafik i de västra delarna av Oslo. Totalt har Nettbusskoncernen nu 43 Volvo-hybrider i fordonsflottan.

– Hybridbussar med goda miljöegenskaper var ett upphandlingskrav från trafikhuvudmannen. Eftersom vi har positiva erfarenheter av Volvos hybridbussar sedan tidigare var det naturligt att vända sig till Volvo även den här gången, säger Per Nilsen, regiondirektör på Nettbuss Øst som kör den aktuella trafiken.

Sedan några år tillbaka använder Nettbuss Volvos hybridbussar i Trondheim och Hamar.

– Våra hybridbussar är lika driftsäkra som motsvarande dieselbussar, men de drar ungefär en liter mindre bränsle per mil, säger Svein Ekholt, teknisk chef på Nettbuss Øst.

Nettbuss Øst har valt att låta Volvo Bussar ta hand om service och underhåll, istället för att göra det själva.

– Hybridtekniken är förhållandevis ny och kräver en del specialkompetens, att teckna serviceavtal är därför en trygg lösning för oss, säger Per Nilsen.

De nya hybridbussarna, med beteckningen Volvo 7900 Hybrid, är den andra generationen hybrider från Volvo. Modellen har upp till 39 procent lägre bränsleförbrukning än en konventionell dieseldriven buss. Vid busshållplatserna stängs dieselmotorn av och bussen går tyst och avgasfritt på el. De 17 bussarna till Oslo har också kundanpassats med bland annat eluppvärmd vindruta.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)