Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Solaris lanserar snabbladdad batteribuss

Solaris lanserar nu en fullstor, batteridriven stadsbuss. Foto: Solaris.

Solaris lanserar nu en fullstor, batteridriven stadsbuss. Foto: Solaris.

Den polska busstillverkaren Solaris lanserar nu en snabbladdad, fullstor eldriven stadsbuss. Bussen kommer att premiärvisas på den stora bussmässan i belgiska Kortrijk senare i oktober. Därmed kompletterar Solaris sitt utbud av eldrivna bussar.

Den buss som Solaris kommer att visa på Busword i Kortrijk är 12-metersversion av företagets stadsbuss Urbino som använder sig av konduktiv laddning. Bussen är utrustad med en strömavtagare på taket, en pantograf, som automatiskt fälls upp mot en strömskena på vissa hållplatser så att bussens batterier kan snabbladdas.

Det är en liknande lösning som visades upp på den internationella kollektivtrafikunionen UITP:s mässa i Génève tidigare i år med en teknik som är utvecklad av svenska ABB.

Samtidigt som Solaris lanserar sin egen lösning fortsätter man också samarbetet med Bombardier om snabbladdade elbussar med imduktiv, trådlös, laddning. Man fortsätter också att utveckla batteribussar med plug-inteknik som laddas nattetid.

– Kostnaden för infrastrukturen blir klart lägre med konduktiv laddning. Vi tror också att driftsäkerheten blir högre och driftskostnaderna lägre, säger Solaris marknadschef Martin Gruber.

Den buss som kommer att visas i Kortrijk är utrustad med ett batteri på 80 kWh, men alternativa batterilösningar finns på 105, 120, 210 och 240 kWh. Bussen har en elektrisk drivaxel från ZF.

Förutom flera olika lösningar för batteribusssar tillverkar Solaris spåvagnar och trådbussar. Foto: Solaris.

Förutom flera olika lösningar för batteribusssar tillverkar Solaris spåvagnar och trådbussar. Foto: Solaris.

– Vi kan nu erbjuda marknaden flera olika varianter av batteribussar,. Det är en 8,9-meters midibuss, en 12-meters stadsbuss och en 18-meters ledbuss, säger Martin Gruber som också aviserar nya lösningar för elbussar under de närmaste åren.

Solaris har redan en lång erfarenhet av elbussar, främst i form av trådbussar som man har tillverkat sedan länge och som fortsatt är en viktig produkt för företaget. De fem trådbussarna i Landskrona kommer från Solaris, men till andra städer har man levererat omkring 500 trådbussar. Den senaste tiden har man också tagit hem order på 125 trådbussar till Riga i Lettland och 50 till Sofia i Bulgarien.

Sedan några år producerar Solaris även spårvagnar.

– Det innebär att vi har en omfattande erfarenhet av eldrift, säger Martin Gruber.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)