Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Superbussar kan lyfta Stockholms miljö

Något för Stockholm? BRT-systemet Mettis i franska Metz är Europas nyaste BRT-lösning och invigdes i september. Foto: Agora midr/wikimedia commons.

Något för Stockholm? BRT-systemet Mettis i franska Metz är Europas nyaste BRT-lösning och invigdes i september. Foto: Agora midr/wikimedia commons.

En satsning på busstrafik, bussgator och superbussar (BRT) skulle kunna lyfta miljön i Stockholm. Det hävdar forskare vid London School of Economics (LSE), skriver Svenska Dagbladet. I en färsk rapport från LSE konstateras det att det finns mycket kvar att göra för Stockholm där kollektivtrafikens andel av resandet minskar i stället för att öka.

Enligt rapporten från LSE finns det mycket som Stockholm kan göra för att ändra på utvecklingen.

– Om jag ska säga en sak så är det mer bussar, säger Graham Floater till SvD. Han är den forskare som är ansvarig för rapporten från LSE.

Floater pekar på två nyckelfrågor för Stockholm. Den ena är frågan om hur man kan minska antalet transporter och gäller bland annat stadsplaneringen. Den andra är hur transporterna ska kunna göras mer hållbara där det bland annat gäller att få mer av resandet att göras med kollektivtrafiken.

Enligt prognoser från Storstockholms Lokaltrafik, SL, ökar visserligen kollektivresandet i absolut tal, men inte i samma takt som biltrafiken. Kollektivtrafiken tppar således marknadsandelr. Anledningen är utbyggda vägar och ökade disponibla inkomster för stockholmarna.

Forskarna i London menar tt BRT, ”superbussar” skulle kunna vara en lösning för Stockholm. BRT-system etableras nu i allt fler städer i världen, men finns inte i Sverige ännu.

London School of Economics är en

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)