Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Upphandlingsstriden i Dalarna: Bakslag för Nobina i domstolar

DalatrafikBussoperatören Nobina har i upphandlingskonflikten med Dalatrafik nu mötts av två motgångar. Förvaltningsrätten i Falun har beslutat att avvisa företagets krav på att Dalatrafik måste redovisa vilka avtal som har träffats med Arriva – om det nu ens finns några. Dessutom har Dalatrafik fått prövningstillstånd av kammarrätten i Sundsvall, vilket innebär att Kammarrätten ska ta ställning till om förvaltningsrätten i Falun gjorde rätt när man i december beordrade Dalatrafik att göra om upphandlingen av busstrafik i Dalarna. Den upphandlingen vanns ursprungligen av Sambus och Arriva på ett tioårigt avtal.

Dalatrafik har hela tiden hävdat att man har agerat korrekt, bortsett från några mindre sakfel.

Till Dalarnas Tidningar säger Dalatrafiks ordförande Inga-Britt Kronnäs (S) att hon är mycket nöjd med Kammarrättens beslut.

– Med tanke på att bara 25 procent av de ärenden som överklagas till kammarrätten ges prövningstillstånd så är detta en framgång. Dessutom är det så att 50 procent av de mål som prövas i Kammarrätten ändrar den dom förvaltningsrätten kommit fram till. Det här känns bra men inget är klart förrän allt är klart, säger Inga-Britt Kronnäs till Dalarnas Tidningar.

Nobina hävdade nyligen att Arriva höll på att rusta upp äldre bussar i Skåne för trafik i Dalarna och begärde att Dalatrafik skulle tvingas att lämna ut de avtal som man misstänkte fanns med Arriva, direkt eller indirekt.

Men förvaltningsrätten anser att Nobinas krav ligger utanför vad som kan krävas av Dalatrafik i den direktupphandling som Dalatrafik inledde tidigare i vinter och som man sedan avbröt i slutet av januari.

Inga-Britt Kronnäs säger också att hon är övertygad om att kollektivtrafiken i Dalarna kommer att rulla även efter halvårsskiftet men att hon inte för dagen kan ge närmare information i frågan.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)